Europese Commissie tegen EU met twee 'presidenten'

De Europese Commissie en een grote meerderheid in de Europese Conventie steunen de kleine landen in hun verzet tegen het Frans-Duitse voorstel voor de toekomstige inrichting van de Europese Unie....

De Conventie is het overlegorgaan dat in de zomer met adviezen moet komen over de bestuurlijke hervormingen in de EU. Gisteren werd het Frans-Duitse plan daar voor het eerst officieel besproken. Ook lichtten de vertegenwoordigers van de Benelux, die over dit onderwerp gezamenlijk optrekken, het kritisch oordeel toe dat de drie landen maandag hadden geveld.

Valéry Giscard d'Estaing, de Franse Conventievoorzitter, erkende dat er sprake is van grote onenigheid. Volgens hem is het echter zaak de gelederen gesloten te houden. 'Europa heeft een compromis nodig', zei hij.

De Italiaanse ondervoorzitter Amato voorziet dat de Conventie meer tijd nodig zal hebben. Een eerste ontwerp zou eigenlijk aan het eind van de maand klaar moeten zijn, maar volgens Amato zijn 'de onderwerpen te complex' om die datum te halen.

Frankrijk en Duitsland bepleitten vorige week een dubbel voorzitterschap in de Europese Unie, min of meer naar het Franse model van een president en premier. De lidstaten zouden een voorzitter kiezen die het gezicht van de Unie naar buiten toe zou vormen en verantwoordelijk zou zijn voor de grote strategische lijnen.

Daarnaast zou de voorzitter van de Europese Commissie gekozen worden door het Europees Parlement. De Commissievoorzitter zou de dagelijkse leiding van de Unie op zich nemen en het beheer krijgen over de meer technische portefeuilles.

De voorstanders menen dat deze hervorming het werk van de Unie effectiever zou maken. Zij willen af van het huidige systeem van voorzitterschappen die elke zes maanden wisselen. 'De Unie moet effectiever worden', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin. Volgens hem leiden de wisselende voorzitterschappen tot instabiliteit en schaden ze de Unie in de wereldpolitiek.

De kleine landen zien in het voorstel echter een bedreiging van hun eigen positie. Ze stellen dat de Unie minder democratisch dreigt te worden, omdat de voorzitter van de lidstaten niet aan de burgers of aan parlementariërs verantwoording zal hoeven af te leggen.

Ook een grote meerderheid van de 105 leden van de Conventie is die mening toegedaan, zo bleek gisteren. 'Er lijkt een tamelijk overweldigende meerderheid vijandig te staan tegenover deze ideeën', aldus woordvoerder Faull van de Commissie.

Toch menen sommige diplomaten dat het Frans-Duitse voorstel in ieder geval de basis legt voor een toekomstig compromis. 'Het is het eerste plan dat het midden zoekt tussen de federalisten en de nationalisten in Europa', zegt een diplomaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.