Europese Commissie start met terugsturen migranten ondanks kritiek Amnesty

Ondanks kritiek van Amnesty International en de VN houdt de Europese Commissie vast aan de startdatum van maandag 4 april met het uitvoeren van het vluchtelingenakkoord dat de EU en Turkije hebben gesloten. Amnesty meldde donderdag dat Turkije tegen de regels in vluchtelingen terugstuurt naar Syrië.

Vluchtelingen in een opvangkamp nabij de Griekse plaats Idomeni.Beeld afp

De EU heeft twee weken geleden met Ankara afgesproken om vluchtelingen die in Griekenland aankomen, met een veerboot terug te brengen naar Turkije. Doel is om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. De afspraak gaat ervan uit dat Turkije een veilig land is om asiel aan te vragen.

Hoeveel er worden teruggestuurd is afhankelijk van logistieke factoren, zei een commissiewoordvoerster vrijdag. 'De voorbereiding is goed op weg. We zorgen ervoor dat de alles volgens de juridische regels en internationale standaarden verloopt.' De Europese coördinator, de Nederlander Maarten Verwey, stond de afgelopen weken en dagen in nauw contact met de Grieken en Turken, aldus de woordvoerster. Het Griekse parlement keurt volgens haar vrijdag noodzakelijke wetgeving goed en in Ankara worden wetswijzigingen momenteel 'afgerond'.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat nauw is betrokken bij de uitvoering, vroeg vrijdag om garanties dat er geen deportaties plaatsvinden. De Europese Commissie bezweert dat deze 'rode lijn' niet wordt overschreden. De vluchtelingenorganisatie maakt zich verder ernstige zorgen over de humanitaire situatie van vluchtelingen in Griekenland. Brussel zegt zich 'maximaal' in te spannen om hier verbetering in te brengen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos gaat maandag naar Turkije om erop toe te zien dat de uitvoering volgens de afspraken gaat.

Oppositie Tweede Kamer

GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen dat het vluchtelingenplan van de EU en Turkije maandag niet van start gaat. De partijen willen eerst opheldering van het kabinet over de berichten dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië.

Volgens de oppositie bevestigt het rapport van Amnesty dat vluchtelingen niet veilig zijn in Turkije. De mensenrechtenorganisatie meldde dat de Turkse autoriteiten in de laatste twee maanden duizenden gevluchte Syriërs hebben teruggestuurd. Ook PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat 'de afspraak tussen de EU en Turkije niet door kan gaan' als de Turken hun beleid niet veranderen, zei hij donderdag in Nieuwsuur.

De gedwongen uitzettingen gebeuren vooral vanuit de grensprovincie Hatay, waar de praktijk een publiek geheim is. Eén van de getuigen die Amnesty sprak, vertelt dat hij eind februari met vier andere familieleden door de Turkse politie is opgepakt en overgebracht naar de grensovergang Bab al-Hawa. De getuige telde daar een konvooi van zeven bussen, zo'n dertig vluchtelingen per bus, meestal families, in totaal ongeveer 210 Syriërs.

Amnesty: Turkije stuurt Syrische vluchtelingen op grote schaal terug

Turkije stuurt volgens Amnesty International op grote schaal vluchtelingen terug naar het door oorlog verscheurde Syrië. De organisatie roept de vraag op of Turkije wel veilig genoeg is voor de Europese Unie om volgens afspraak vanaf maandag vluchtelingen naar terug te sturen.

Vluchtelingen in de wachtrij bij de Turkse kuststad Izmir.Beeld afp
Vluchtelingen in een Grieks opvangkamp.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden