Europese Commissie: herplaatsing vluchtelingen loopt ver achter

Het herplaatsen van vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland naar andere EU-landen loopt ver achter op de gestelde doelstellingen. Tot nu toe zijn 1145 migranten naar andere EU-landen herplaatst waar hun asielaanvraag wordt verwerkt, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie dinsdag publiceerde.

Vluchtelingen in de Griekse havenstad Piraeus.Beeld ap

In Griekenland alleen al zouden tussen de 35 duizend en 40 duizend personen in aanmerking komen voor deze herplaatsingen. Brussel roept de EU-landen dan ook op om actie te ondernemen om de 'dringende humanitaire situatie' in het land te verlichten, en om te voorkomen dat de situatie in Italië verslechtert. Hier loopt de toestroom van migranten op.

Nederland

Nederland heeft vijftig mensen opgenomen uit Italië en 48 uit Griekenland. Acht EU-landen, waaronder voornamelijk Oost-Europese staten, hebben nog geen enkele migrant over laten komen. Frankrijk heeft tot nu toe de meeste migranten herplaatst: 137 uit Italië en 242 uit Griekenland.

Naast dit herplaatsingssysteem heeft Europa ook beloofd zogenoemde erkende vluchtelingen, die recht hebben op internationale bescherming, uit vluchtelingenkampen te halen en op te nemen in Europa. De teller staat tot nu toe op 5677 opnames.

Europa en Turkije maakten in maart afspraken om vluchtelingen die de oversteek maken naar Griekse eilanden terug te sturen naar Turkije. Voor elke teruggestuurde vluchteling is Europa bereid een Syriër uit een Turks opvangkamp op te nemen. Sinds dit systeem op 4 april in werking trad, zijn er 37 Syriërs herplaatst naar Duitsland, elf naar Finland en 31 naar Nederland.

Vluchtelingen bij het dorp Idomeni, in het noorden van Griekenland.Beeld epa

'Griekenland moet meer doen'

In het dinsdag gepubliceerde rapport maant de Europese Commissie Griekenland om meer te doen om de Europese buitengrenzen beter te bewaken. Het opgestelde actieplan van de Grieken is goed en er is vooruitgang geboekt, maar het is nog onvoldoende, aldus de Commissie.

Voor 26 april moet Athene met meer informatie komen. Zo moet Griekenland onder meer met tijdschema's preciseren wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd en is er een gebrek aan informatie over welke autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de plannen.

Door de gebrekkige controle, opvang en registratie van vluchtelingen door Griekenland staat 'Schengen' onder druk. Binnen de 26 aangesloten landen kan zonder paspoort van land naar land worden gereisd. Maar om de stroom migranten die via Griekenland en de Balkanlanden naar Europa trokken in te dammen, hebben Oostenrijk en Duitsland interne grenscontroles ingevoerd. Die situatie mag maar een bepaalde tijd duren en daarom maant Brussel Griekenland de boel te verbeteren zodat 'Schengen' voor het einde van het jaar weer normaal functioneert.

Lees ook

Er dreigt een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Als gemeenten niet meer opvanglocaties en huisvestingsmogelijkheden voor statushouders aandragen, loopt het tekort nog voor de zomer op tot enkele duizenden plekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden