Europese Commissie gaat Hongarije aanpakken vanwege omstreden onderwijswet

De Europese Commissie gaat maatregelen nemen tegen Hongarije vanwege een omstreden onderwijswet. Volgens Brussel, dat woensdag juridische stappen aankondigde tegen Hongarije, is een universiteitswet in strijd met Europese wetgeving. Boedapest krijgt een maand om te reageren op de bezwaren.

een protest bij het parlement tegen premier Orban. Foto AFP

Door de wet dreigt de gerespecteerde Central European University (CEU) in Boedapest haar deuren te moeten sluiten. De wetgeving is volgens de commissie in strijd met onder meer het recht op onderwijs, academische vrijheid en vrije vestiging.

De universiteit is in 1991 opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros.

De Hongaarse premier Victor Orbán is sterk tegen diens liberale denkbeelden en geeft openlijk toe dat hij hem wil tegenwerken. Soros is later deze week in Brussel voor gesprekken met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en diens tweede man Frans Timmermans. De directeur en rector van de universiteit, Michael Ignatieff, riep de regering eerder deze week in Brussel op de CEU met rust te laten.

De Europese Commissie heeft ook bezwaren tegen andere maatregelen van de conservatieve regering. Het gaat onder meer om de weigering mee te doen aan de verplichte herverdeling van asielzoekers over de EU en het opsluiten van migranten.

Uitroken

Het Hongaarse parlement stemde begin april over de wet die het internationale universiteiten moeilijk maakt. Alles onder het motto 'Laten we Brussel stoppen'. Lees dit artikel van correspondent Jenne Jan Holtland over hoe premier Orbán verzetshaarden uitrookt met omstreden wetten.

Grote zorgen

Ook een wetsvoorstel over de registratie van maatschappelijke organisaties die (deels) vanuit het buitenland worden gefinancierd stuit op kritiek. De 'dialoog' over deze onderwerpen met Hongarije wordt voortgezet.

Brussel heeft daarnaast grote zorgen over de Hongaarse rechtsstaat en de behandeling van Roma-kinderen. Ook een vragenlijst met de titel 'Stop Brussel' die de Hongaarse regering deze maand verspreidde, is helemaal verkeerd gevallen. Daarin staan volgens de commissie 'feitelijke onjuistheden en zeer misleidende claims'.

Orbán krijgt later woensdag tijdens een debat in het Europees Parlement de kans om zich te verdedigen. Timmermans, verantwoordelijk voor grondrechten, is daar ook bij. Dan wordt de formele reactie van de Europese Commissie op de enquête gepubliceerd.

Veel parlementariërs zijn voorstander van een hardere aanpak van Hongarije. Zij willen een procedure activeren waardoor het land zijn Europese subsidies en uiteindelijk zelfs stemrecht in de EU zou kunnen kwijtraken.

Inbinden

Frans Timmermans heeft namens de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat de Hongaarse premier Orbán dient in te binden, anders volgen strafmaatregelen vanwege schending van Europa's waarden en regels. Lees dit artikel van Arie Elshout over de escalerende ruzie tussen Brussel en de Hongaarse regering.