Europese Commissie: Frankrijk, Italië en Spanje moeten extra bezuinigen

Frankrijk, Italië en Spanje moeten volgend jaar extra bezuinigen en hervormen om te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Vooral Parijs dreigt opnieuw de beloofde tekortdoelen niet te halen, concludeerde de Europese Commissie vanmorgen.

Een demonstratie tegen bezuinigingsmaatregelen in Barcelona, eind oktober. Beeld afp
Een demonstratie tegen bezuinigingsmaatregelen in Barcelona, eind oktober.Beeld afp

'De begrotingsinspanningen schieten aanzienlijk tekort afgezet tegen alle maatstaven', zegt de Commissie over de Franse begrotingsplannen voor volgend jaar. Dat is extra pijnlijk voor Parijs dat eerder uitstel kreeg (tot 2017) om onder de tekortnorm van 3 procent te belanden. De Commissie 'nodigt Frankrijk uit' zijn plannen bij te stellen.

Ook over Italië en Spanje is de Commissie kritisch. Italië brengt zijn staatsschuld (133 procent dit jaar, ruim twee keer de maximumnorm) nauwelijks naar beneden. Spanje doet te weinig aan zijn tekort en baseert zich op te rooskleurige economische verwachtingen.

De Nederlandse begroting voor 2016 voldoet volgens de Commissie wel aan de regels: zowel het tekort als de schuld daalt conform de afspraken in het Stabiliteitspact.

Het is de derde keer dat de Commissie de ontwerpbegrotingen van de lidstaten beoordeelt. Deze analyse is ingesteld als les uit de crisis om te voorkomen dat landen financieel en economisch ontsporen en daarmee de eurozone in gevaar brengen.

Griekenland meldt akkoord met geldschieters

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters, waardoor een nieuw deel van de beloofde hulpleningen aan het land kan worden overgemaakt. Dat meldde de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos dinsdag. 'Er is overeenkomst over alles wat werd gevraagd', zei de minister na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. De deal tussen de Griekse regering en de geldschieters kan nu naar het Griekse parlement, waarna ambtenaren van de eurogroep eind deze week hun toestemming aan de nieuwe verstrekking van leningen kunnen geven. Daarmee zou Griekenland 2 miljard euro aan nieuwe hulpkredieten kunnen ontvangen uit het totaalpakket van 86 miljard euro dat deze zomer werd beloofd, in ruil voor economische hervormingen en bezuinigingen. Daarnaast is er 10 miljard euro beschikbaar voor steun aan de zwakke Griekse banken.

'Europa moet begrip hebben'

De Franse premier Manuel Valls heeft dinsdagochtend laten weten dat het begrotingstekort van Frankrijk naar alle waarschijnlijkheid het komende jaar zal groeien. Dit omdat Frankrijk na de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs extra zal investeren in politie en andere veiligheidsdiensten. 'Europae moet dat begrijpen', zei Valls erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden