Europese Commissie eist meer vluchtelingenhulp EU-landen

De Europese Commissie heeft de EU-landen opgeroepen meer te doen om het hoofd te bieden aan de groeiende bootvluchtelingencrisis. Na de ramp van woensdag met een vluchtelingenboot, waarbij waarschijnlijk tweehonderd mensen omkwamen, spoorden ondervoorzitter Frans Timmermans, buitenlandchef Mogherini en eurocommissaris Avramopoulos de EU-landen aan hun woorden om te zetten in daden.

Bert Lanting
Geredde vluchtelingen boord van een Iers marineschip, op weg naar Palermo. Beeld Irish Defence Forces
Geredde vluchtelingen boord van een Iers marineschip, op weg naar Palermo.Beeld Irish Defence Forces

'Het is makkelijk om voor de televisie te zitten huilen bij het zien van dergelijke tragedies. Maar het is moeilijker om in actie te komen en je verantwoordelijkheid te nemen', schrijven de drie in een gezamenlijke verklaring. Volgens hen moeten de EU-landen meer schepen naar het gebied sturen en moeten ze meer solidariteit tonen met landen als Italië en Griekenland, die overspoeld worden door enorme stromen migranten.

Sinds begin dit jaar zijn er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al 224 duizend migranten aangekomen, de meesten in Griekenland (124 duizend) en Italië (98 duizend).

Grenzen versterken

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet weten dat hij mogelijk alsnog zal aandringen op een verplicht systeem voor de verdeling van migranten over de EU-landen. Nu is de afspraak dat migranten een asielaanvragen moeten indienen in het land waar zij de EU binnenkomen.

In mei stelde de Commissie een verplicht systeem voor om 40 duizend bootvluchtelingen uit Griekenland en Italië te verdelen, maar dat werd door de lidstaten afgewezen. Zij gingen er wel mee akkoord op vrijwillige basis 32 duizend migranten toe te laten.

Tegenover het persbureau AFP waarschuwde Juncker dat de Commissie wel gedwongen zal zijn weer een verplicht systeem voor te stellen, als de EU-landen niet meer doen om Italië en Griekenland uit de brand te helpen. Voorlopig staan de EU-landen niet te trappelen om hun zuidelijke partners te hulp te schieten. Ze lijken vooral bezig hun grenzen te versterken om migranten buiten de deur te houden.

In Letland gingen dinsdag 250 mensen de straat op om te protesteren tegen de toezegging van de regering om de komende twee jaar 250 migranten op te nemen. Volgens de nationalistische parlementariër Raivis Dzintars geeft Letland daarmee 'de smokkelaars het groene licht om nog meer vluchtelingen te sturen.'

Geen hoop meer

Reddingsteams gaven donderdag de hoop op nog meer overlevenden te vinden na het kapseizen van een vluchtelingenboot voor de kust van Libië. Ongeveer 400 mensen werden gered, terwijl 25 lichamen werden geborgen. Vermoed wordt dat ongeveer tweehonderd mensen in het ruim van het schip zijn omgekomen.

Donderdag moest de Italiaanse kustwacht opnieuw in actie komen om honderden migranten te redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden