'Europese bureaucratie is veel te traag voor Bosnië'

De Europese Unie helpt Bosnië 'veel te bureaucratisch'. Europarlementariër Wiersma heeft de verantwoordelijke commissaris Hans van den Broek daarover gekapitteld....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Net terug van een reis door Bosnië constateert Marinus Wiersma dat de Brusselse bureaucratische procedures een sta-in-de-weg vormen voor een snelle wederopbouw van het door oorlog geteisterde land. Bovendien is volgens hem het speciale bureau dat de Europese Unie in Sarajevo geopend heeft 'onderbemand'.

De autoriteiten in Sarajevo klagen dat het maanden duurt voordat de EU met geld over de brug komt. Zij wijten dat vooral aan de procedures die zij moeten volgen voordat Brussel ja zegt tegen projecten.

Wiersma: 'Dat komt onder andere doordat voor de financiering zowel de Europese Commissie als de Raad van Ministers verantwoordelijk is. Daardoor verloopt alles veel te traag.' Hij verbaast zich ook dat de Unie geen gebruik maakt van haar eigen ervaringen met Mostar.

Daar heeft de Unie al twee jaar lang het bestuur in handen. Wiersma: 'Ik ben onder de indruk geraakt van de prestaties die de mensen van de Unie daar geleverd hebben. Maar hun flexibele manier van werken om problemen op te lossen werd vanuit Brussel ernstig bekritiseerd.'

Zo waren er in Mostar geen banken. Daarom werkten de Europese functionarissen met baar geld. Wiersma: 'Achteraf kregen ze vanuit Brussel kritiek te verduren over hun optreden. Ook van de Europese Rekenkamer, ook al viel volgens de Rekenkamer de functionarissen niets te verwijten, maar lag het aan de Brusselse procedures.'

De Europarlementariër trekt een vergelijking met het optreden van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. 'Als je door Bosnië rijdt, zie je hoe zeer ook het platteland door de oorlog kapot is gemaakt. De UNHCR deelt materiaal uit onder de mensen, waardoor ze meteen kunnen beginnen met het opknappen van hun huizen. En dat stimuleert enorm het vertrouwen in het vredesproces.'

Er zijn miljarden guldens nodig voor de wederopbouw van Bosnië. Maar zo'n enorme investering wordt twijfelachtig als de 'civiele pacificatie' in het land niet lukt. Gesprekspartners van Wiersma in Sarajevo geloven niet dat de ware vrede snel kan worden gerealiseerd. Daarvoor komt de wederopbouw 'te traag' op gang.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet zorgen dat in september democratische verkiezingen in het land worden gehouden. Maar OVSE-diplomaten in Sarajevo betwijfelen of dat haalbaar is.

De Eurosocialist deelt daarom ook niet het optimisme van minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo. Van Mierlo, die Bosnië ook onlangs heeft bezocht, gelooft wel in verkiezingen in september.

Wiersma: 'Maar iedereen die ik in Bosnië gesproken heb is ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap zichzelf een veel te ambitieuze agenda heeft opgelegd.' Garanties dat de vrede standhoudt zodra de internationale vredesmacht IFOR eind 1996 opstapt, heeft niemand. Al was het maar omdat de onderhandelaars van de internationale gemeenschap in Bosnië moeten werken met wat genoemd wordt 'de vijf koninkrijken' - alle Bosnische partijen, die uiteindelijk met elkaar moeten worden verzoend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden