Europese beurzen kiezen geen richting

De Europese beurzen openden donderdag met kleine plussen, maar schommelden tussen kleine verliezen en kleine winsten.

ANP

In Amsterdam gaf de handel de winst al snel op. Het optimisme, waardoor de beurzen op Wall Street woensdag met kleine winsten sloten, kreeg maar beperkt vat op de Europese beleggers. Wall Street sloot woensdag met winst na de bevestiging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat de rente voorlopig op een laag niveau blijft.

De AEX-index stond drie kwartier na de opening op 344,00 punten, een verlies van 0,2 procent. De MidKap-index schreef een verlies van 1 procent en noteerde op 553,04 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt boekten tot 0,2 procent verlies.

De mogelijke spreiding van de schulenproblematiek die tot nu toe vooral Griekenland in haar greep hield, verstoorde de stemming onder de beleggers. ‘Dit weekeinde zou er een oplossing voor de problemen van Griekenland moeten worden gevonden, maar het is zeer de vraag of dat ook gaat lukken binnen de EU’, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Financiële fondsen hadden opnieuw te lijden onder de onrust. ING noteerde een verlies van 1,9 procent, Aegon verloor 1 procent.

In Amsterdam rapporteerden donderdag verscheidene bedrijven voorbeurs hun cijfers over het eerste kwartaal. Staalconcern ArcelorMittal liet weten te hebben geprofiteerd van het geleidelijke economisch herstel. Met een bedrijfsresultaat dat met 1,9 miljard dollar lager was dan de verwachting van analisten, noteerde Arcelor een verlies van 3,4 procent.

Unilever zag de volumes in het eerste kwartaal met 7,6 procent stijgen, zo meldde het concern. De omzet van de producent van onder meer Unox, Dove en Sun kwam uit op 10,14 miljard euro, hoger dan in de eerste maanden van vorig jaar en dan de verwachting van analisten. Unilever noteerde in Amsterdam 2,4 procent hoger.

Ook kleinere fondsen rapporteerden cijfers. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI boekte voor het eerste in anderhalfjaar winst. Beleggers waren niet onder de indruk en zetten ASMI 3,9 procent lager. Ook branchegenoot Besi stond 3,1 procent lager nadat het bedrijf een nettoverlies (2,6 miljoen euro) had gemeld. De sterk gestegen omzet stemde beleggers niet gunstig.

Websitebouwer LBi boekte een verlies van 0,4 miljoen euro, maar meldde een bedrijfsresultaat zonder herstructureringskosten van 4,5 miljoen euro. LBi noteerde 2 procent lager.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen mocht wel winst van 0,4 procent schrijven van de handelaren. Het concern meldde een nettoverlies van 4,8 miljoen euro. Dat was kleiner dan analisten hadden verwacht.

Krantenuitgever Wegener behoorde tot de verliezers op de beurs met een daling van 5,3 procent. Het bedrijf zag de omzet dalen.

De euro herstelde licht van de val van die de munt eerder had gemaakt als gevolg van de schuldproblematiek van verscheidene Europese landen. De munt noteerde na drie kwartier handel 1,3205 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op woensdag stond de euro nog op 1,3140 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden