Europese bedrijfsleven luidt noodklok bij May over trage Brexit-onderhandelingen

Het Britse parlement mag stemmen over de uiteindelijke Brexit-deal. Met deze belofte heeft Brexit-minister David Davis maandag een nieuwe parlementaire opstand proberen te voorkomen. Hij voegde eraan toe dat het land de EU sowieso verlaat, ook als het Lagerhuis het akkoord verwerpt.

Leden van het Europese bedrijfsleven op de stoep bij Downing Street 10.Beeld epa

Eerder op de dag hoorden Davis en Theresa May de grote Brexit-zorgen aan van het Europese bedrijfsleven. Vertegenwoordigers van vijftien werkgeversorganisaties, waaronder VNO-NCW, drongen er bij Theresa May op aan de komende weken met concrete voorstellen te komen om het stuklopen van de Brexit-besprekingen te voorkomen.

Namens de Nederlandse werkgevers waarschuwde Cees Oudshoorn de Britse premier dat vier van de vijf Nederlandse bedrijven die handelen met de Britten geen vertrouwen hebben in een goede afloop. 'Een klifscenario zal voor iedereen desastreus zijn, vooral voor de Britten zelf', aldus Oudshoorn.

De bijeenkomst, die een uur duurde, was in samenwerking met de regering georganiseerd door de Britse werkgeversorganisatie. Naast May waren ook Brexit-minister David Davis en diens collega van Economische Zaken Greg Clarke bij het overleg aanwezig. De tijd dringt omdat EU-onderhandelaar Michel Barnier de Britten vorige week twee weken de tijd heeft gegeven om met voorstellen te komen, met name over de Brexit-rekening en de Noord-Ierse kwestie. Als er geen 'voldoende voortgang' wordt geboekt, kan er nog niet worden gesproken over een overgangsperiode en een toekomstige handelsrelatie.

Noodmaatregelen

De Europese werkgevers, inclusief de Britse, zijn het erover eens dat dat rampzalig zou zijn. 'Als er in maart geen helderheid is over een overgangsperiode, dan zullen ondernemingen noodmaatregelen nemen, zoals het afzien van investeringen in het Verenigd Koninkrijk en het verplaatsen van de productie', zo heeft Oudshoorn de premier laten weten. Volgens hem is handelen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie, waarmee de Brexiteers geen probleem hebben, rampzalig. 'Voor de Britse economie en de Britten zal dat een inkomstenverlies van 10 tot 20 procent betekenen. Dat is al berekend op basis van veranderende handelstarieven', zei de VNO-NCW-voorzitter na het overleg.

Oudshoorn hoopt dat er een overgangsperiode komt. Een status quo van 2 jaar, zoals de Britten voor ogen hebben, is volgens hem nog aan de krappe kant. 'Tijd is onze grootste vijand. Het scheppen van een nieuwe handelsrelatie is zeer complex.' Hij sprak de hoop uit dat de Britten uiteindelijk zo dicht mogelijk bij de Europese Unie blijven en voegde eraan toe dat een harde Brexit een slechte uitkomst is. Blind voor de politieke realiteit in Westminster is Oudshoorn niet. 'We zien dat May onder grote druk staat, maar de Brexiteers die haar positie ondermijnen moeten goed beseffen dat ze met vuur spelen.'

'Constructieve wijze'

May repliceerde dat het haar nog steeds onduidelijk is wat Brussel bedoelt met 'voldoende vooruitgang'. Tevens uitte ze haar frustratie over het feit dat Barnier en de zijnen de Britse voorstellen maar niet serieus willen nemen. 'Het is nooit genoeg voor de EU', beweerde de premier. Oudshoorn toonde daar enig begrip voor en sprak de wens uit dat Brussel de Britse voorstellen op een 'constructieve wijze' gaat bestuderen. 'Er zijn twee mensen nodig bij het dansen van de tango. Maar voor May geldt dat ze de komende dagen echt politieke ruimte moet vinden, hoe moeilijk dat ook is.'

Oudshoorn benadrukte dat van alle Europese landen Nederland de meeste belangen heeft bij een overgangsperiode en een nieuwe handelsrelatie. 'We zijn de grootste exporteur van agrifood naar het Verenigd Koninkrijk', gaf hij als voorbeeld, 'en voor onze vissers is het van levensbelang dat ze kunnen blijven vissen in de Britse wateren.' De handel met de Britten is goed voor 25 miljard euro, oftewel 3 procent van de economie. Over het lot van individuele bedrijven, zoals het Brits-Nederlandse Unilever, is tijdens het overleg niet gesproken. De levensmiddelenreus moet binnenkort een fundamentele keuze maken: Brits buiten de EU of Nederlands binnen de EU.


De problemen stapelen zich op voor Theresa May

'De Brexit is langzamerhand verworden tot een politieke soap die de economie naar de filistijnen helpt', dat schrijft Peter de Waard in zijn column. (+)

Veertig Conservatieve parlementariërs zijn bereid gevonden om het vertrouwen in de Britse premier Theresa May op te zeggen. Met acht rebellen erbij is het mogelijk om een leiderschapsverkiezing te ontketenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden