Europese banken: nog 70 miljard euro nodig om crisis op te vangen

De Europese bankensector staat er beter voor dan een jaar geleden. De 42 grootste Europese banken hadden eind 2012 nog 70,4 miljard euro nodig om aan de nieuwe Basel III-regels voor banken te voldoen. Een half jaar eerder kwamen de banken nog 100 miljard euro tekort.

AMSTERDAM - Dit heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) woensdag bekendgemaakt. Naar aanleiding van de kredietcrisis stelde het zogenaamde Baselcomité een set nieuwe regels vast die moeten voorkomen dat de banken bij een toekomstige financiële crisis door belastingbetalers overeind moeten worden gehouden. De strengere regels, die in 2019 van kracht worden, voorzien onder meer in grotere kapitaalbuffers.


Daarnaast moeten banken een groter deel van hun kapitaal in cash aanhouden om een eventuele bankruns zelf het hoofd te kunnen bieden. De 42 grote Europese banken voldoen nu al aan die liquiditeitseisen, stelt de Europese bankenwaakhond.


De banken danken hun liquiditeitsoverschot voornamelijk aan een versoepeling van de definities van wat het Baselcomité als 'liquide middelen' beschouwt. Aanvankelijk mochten banken uitsluitend kasgeld, staatsobligaties en vorderingen op centrale banken zo aanmerken. Begin dit jaar werden verpakte hypotheken, bedrijfskredieten en, onder bepaalde voorwaarden, aandelen hieraan toegevoegd. Tevens werd de kapitaaleis voor 'liquide middelen' verlaagt van 5 naar 3 procent.


Een groep van 128 middelgrote Europese banken moet alle zeilen bijzetten om in 2019 aan de liquiditeitseisen te voldoen. De kleinere banken hebben een gezamenlijk liquiditeitstekort van 225 miljard euro. Zij gelden echter niet als systeembanken. Als deze banken omvallen, is de schade voor de economie in de regel te overzien.


De Europese bankenautoriteit deed woensdag geen uitspraken over de balansen van individuele banken. De drie grote Nederlandse banken, ABN Amro, ING en Rabobank, behoren tot de 42 grootste banken van Europa. Vaststaat dat de Nederlandse banken fors hebben geprofiteerd van de versoepeling van de regels. Zij beschikken over relatief weinig spaargeld, maar hebben wel hoge hypotheekbedragen op hun balansen staan. Nu verpakte hypotheken ook als 'liquide middel' gelden, kunnen deze banken makkelijker aan de eisen voldoen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden