Europese Bank moet Ierland te hulp schieten

AMSTERDAM De Europese Centrale Bank heeft woensdag staatspapier van Ierland en mogelijk ook Portugal en Spanje opgekocht om verdere koersdalingen te voorkomen....

Van onze verslaggever Peter de Waard

Dit zeggen obligatiehandelaren. Hiermee kon een verdere stijging van de zogenoemde rentespreads, het verschil tussen de rente in Duitsland en die in andere landen, worden voorkomen.

Op dinsdag steeg het rendement op de tienjarige staatslening in Ierland tot 6,7 procent – een nieuw hoogterecord. Die van Duitsland zakte naar 2,224 procent – een nieuw laagterecord. Beleggers houden er rekening mee dat de rating agency’s zoals Standard & Poor’s en Fitch de kredietbeoordeling van Ierse staatslening zullen verlagen. De rating agency’s houden die mogelijkheid nadrukkelijk open nu de in problemen geraakte Ierse bank Anglo-Irish een bodemloze put voor de kleine economie van Ierland is geworden. In het ergste scenario zou Ierland 35 miljard euro moeten steken in deze bank.

De Ierse regering heeft beloofd vandaag duidelijkheid te scheppen over de toekomst van deze bank, die mogelijk zal worden opgesplitst in een goede en een slechte bank (‘bad bank’). In deze laatste bank zullen alle oninbare vorderingen vanwege het ineenstorten van de vastgoedmarkt worden ondergebracht.

In totaal heeft de Ierse staat al 22,6 miljard euro in Anglo Irish Bank gestoken. Daar zal vandaag vrijwel zeker nog eens 5 miljard bijkomen.

De problemen bij Anglo Irish dreigen de Ierse regering boven het hoofd te groeien. Het financiële concern heeft voor 72 miljard euro aan kredieten op de balans staan, eenderde van het bruto binnenlands product van Ierland. De problemen van deze bank zorgen ervoor dat Ierland ondanks alle bezuinigingen de begroting niet op orde kan krijgen.

Ook de Portugese lange rente kruipt al dagen verder op. Woensdag gingen geruchten dat rating agency’s mogelijk ook de kredietwaardigheid van Spanje zullen verlagen. Eind deze week loopt de periode van drie maanden af waarin het kredietagentschap Moody’s de Spaanse kredietwaardigheid kritisch tegen het licht zou houden. Moody’s sloot niet uit dat Spanje zijn triple A-rating ging verliezen. Dat is de hoogste waardering voor kredietwaardigheid.

Door alle onzekerheid kiezen beleggers voor het triple A-papier van landen als Duitsland en Nederland. De Europese Centrale Bank heeft sinds mei de mogelijkheid om in te grijpen en de obligatiekoersen van zwakke eurolanden te steunen. In de afgelopen weken waren daar nog maar enkele honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. Nu zou het om aanzienlijk hogere bedragen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden