Europese ambtenaren krijgen toch hun salarisverhoging
BRUSSEL - De vijftigduizend EU-ambtenaren krijgen over afgelopen jaar toch een loonsverhoging van 3,7 procent. De halvering van die opslag die de lidstaten in december afdwongen, werd woensdag vernietigd door het Europese Hof van Justitie.
De Europese Commissie - die naar de rechter was gestapt - is blij met de uitspraak. Zij had, net als veel juridische experts, de nederlaag voor de lidstaten voorspeld. De Europese regeringsleiders zetten het mes in de salarisstijging omdat ze in eigen land zwaar moeten bezuinigen.
De jaarlijkse verhoging van de EU-salarissen is gebaseerd op de koopkrachtontwikkeling van nationale ambtenaren in acht EU-landen, waaronder Nederland. Dat systeem is in 2004 vastgelegd door de lidstaten om geruzie te voorkomen. Omdat de koopkrachtcijfers pas later bekend zijn, loopt de loonontwikkeling van EU-ambtenaren noodgedwongen altijd een jaar achter.
'Verkeerd Signaal'
Terwijl in 2009 nationale ambtenaren werden gekort, zouden hun Europese collega's (gebaseerd op de cijfers over 2008) er 3,7 procent bij krijgen. Toenmalig premier Balkenende noemde dat eind vorig jaar 'een verkeerd signaal in deze tijden van crisis'. De lidstaten besloten de voorziene salarisstijging te halveren.
In zijn uitspraak onderstreept het Hof dat de lidstaten gebonden zijn aan het door hen zelf opgezette salarissysteem. Eenzijdig de regels veranderen kan niet. De ambtenaren krijgen dan ook met terugwerkende kracht - inclusief rente - de resterende 1,85 procent salaris erbij. Dat kost de lidstaten ruim 70 miljoen euro.
De loonsverhoging voor dit jaar wordt geraamd op 0,4 procent.
De salarissen van EU-ambtenaren schommelen tussen de 2500 en 20 duizend euro (de eurocommissarissen) bruto per maand.
Daarbovenop komen verschillende toeslagen, zoals de expatbonus van 16 procent als vergoeding voor de extra kosten van verblijf in het buitenland. De belastingschijven lopen van 8 tot 45 procent.