Europees schaken voor beter begrip

Een mooi initiatief in deze tijd van geldverdienen, vermeend tijdgebrek en stress. Een Europees schaaktoernooi dat twee jaar in beslag neemt....

Steden en dorpen kunnen zich aanmelden voor de competitie. Bij grote belangsteling kunnen er zelfs 300 gemeenten meedoen, 30 per land. De zetten zullen worden gewisseld per internet waar uiteraard ook de partijen live worden gevolgd. Alle inwoners van de gemeenten kunnen 'meestemmen' over een nieuwe zet.

De happening is opgezet op initiatief van drs A. Maussen in Heemstede. Deze bedrijfseconoom is zelf geen schaker, maar denkt wel veel zetten vooruit. Zo meent hij dat via dit toernooi de communicatie tussen de Europeanen kan worden bevorderd. Hij verwacht dat de deelnemers niet alleen schaakzetten zullen wisselen, maar ook andere zaken met elkaar zullen communiceren. Wat kan leiden tot een beter begrip voor elkaar en vriendschapsbanden.

Het is niet de eerste maal dat Maussen iets dergelijks organiseert. In 1985, in het tijdperk van de telex, werd een schaaktoernooi gepeeld tussen 56 gemeenten uit 13 landen. Maussen en zijn vrouw leidden het toernooi 'tussen de soep en de aardappels in'. Op eigen kosten. Uit tijdgebrek werd de competitie in 1989 stopgezet. Er werd nog wel een finale gespeeld tussen Eindhoven en het Duitse Essen. Essen won.

Deze keer is de opzet bijna professioneel. Het kantoortje van de Stichting Twinning Chess Foundation in Heemstede met vier mensen coördineert de zaak. Er is een budget van 1,6 miljoen gulden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 90.800 Euro gestort, de provincie Noord-Holland 14.000 Euro en ook uit Brussel wordt geld verwacht evenals van sponsors. Van de deelnemende gemeenten wordt een inschrijfgeld van 3000 Euro gevraagd voor de gehele duur van twee jaar.

(Een Euro is nog altijd 2,20371 gulden).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden