Europees rechts-populistisch blok dreigt al uiteen te vallen

PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen van het Front National hebben nog maar net de fundering gelegd voor een nieuw rechts-populistisch blok in het Europees Parlement of de eerste scheuren verschijnen al in de toekomstige alliantie.

AMSTERDAM - De Deense Volkspartij (DF), die net als de PVV sceptisch staat tegenover de Europese Unie en voor strengere immigratieregels is, liet donderdag weten dat zij niets ziet in samenwerking met het Front National. 'De Deense Volkspartij houdt niet van het Front National. Het heeft een antisemitische achtergrond', zei DF-woordvoerder Søren Søndergaard. Hij verwees naar bedenkelijke uitpraken van FN-oprichter Jean-Marie Le Pen over de Holocaust.


Volgens Wilders heeft het Front National onder zijn dochter Marine afstand genomen van dat verleden. Maar voor de Deense Volkspartij blijven de Franse ultranationalisten taboe.


De Deense Volkspartij werkt nauw samen met de rechtse Zweden-Democraten (SD), maar de kwestie-Le Pen dreigt nu ook tussen deze partijen verdeeldheid te zaaien. Marine Le Pen trok vorige maand naar Stockholm om met SD-leider Jimmie ¿kesson te overleggen over de vorming van een gezamenlijke fractie in het EP.


De SD lijkt daar wel oren naar te hebben, maar de Deense Volkspartij heeft al laten weten dat de samenwerking met de Zweedse geestverwanten dan van de baan is. De Deense Volkspartij, die tien jaar lang als gedoogpartner een stempel op het regeringsbeleid kon drukken, voelt ook niets voor samenwerking met de Oostenrijkse FPÖ en het Vlaams Belang.


De onenigheid illustreert de problemen die de ultranationalistische partijen steeds hebben gehad bij het vormen van een politiek blok in het Europees Parlement.


Pas in 2007 slaagden de ultranationalisten er weer in een gezamenlijke fractie te vormen: Identiteit, Traditie, Soevereiniteit (ITS). De fractie telde 20 man, net genoeg om in aanmerking te komen voor meer spreektijd en vooraanstaande functies in een van de vele parlementscommissies. De afgevaardigden waren het over veel zaken oneens, maar vonden elkaar in hun verzet tegen de Europese Grondwet, immigratie en de 'islamisering' van Europa. Niettemin spatte de ITS-fractie na negen maanden al uit elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden