Europees Parlement wil wapenembargo Rusland

De Europese Unie zou een wapenembargo moeten instellen tegen Rusland wegens de agressie tegen buurland Oekraïne. Het Europees Parlement (EP) riep de EU-lidstaten daartoe vandaag op. Bij een dergelijk embargo koopt en verkoopt de EU geen wapens meer aan Rusland.

Europarlementariër Sandra Kalniete uit Letland draagt een t-shirt in de Oekraïense nationale kleuren. Beeld getty
Europarlementariër Sandra Kalniete uit Letland draagt een t-shirt in de Oekraïense nationale kleuren.Beeld getty

Ook willen de EU-parlementariërs dat er maatregelen worden genomen tegen Russische bedrijven en hun dochterondernemingen in vooral de energiesector. Verder wil het EP dat er gekeken wordt of er actie is te ondernemen tegen Russische investeringen in de EU. Bovendien wil het EP dat alle akkoorden tussen Rusland en de EU worden geëvalueerd en bekeken wordt of ze mogelijk opgeschort kunnen worden.

Het geweld in Oost-Oekraïne baart de Europarlementariërs grote zorgen. Ze roepen Rusland op om onmiddellijk zijn steun aan gewelddadige separatisten en gewapende milities terug te trekken.

Trainingsmissie naar Oekraïne
Het EP ziet wel wat in het idee om mogelijk een Europese trainingsmissie naar Oekraïne te sturen om daar politieagenten en rechters te trainen en de ontwikkeling van een onafhankelijke rechtstaat te ondersteunen. De Europarlementariërs spreken hun steun uit aan de Oekraïense autoriteiten om hun landsgrenzen te bewaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden