Nieuws

Europees Parlement stemt voor opheffing immuniteit van Catalaanse leider Puigdemont

Het Europees Parlement schrapt de parlementaire immuniteit van Carles Puigdemont, de voormalige president van Catalonië. Dit blijkt uit de uitslag van de stemming die dinsdag bekend werd gemaakt. De stemming kan de weg vrijmaken voor zijn uitlevering aan Spanje.

Carles Puigdemont tijdens een persconferentie in Brussel in februari. Beeld AFP
Carles Puigdemont tijdens een persconferentie in Brussel in februari.Beeld AFP

Volgens Madrid hebben Puigdemont en andere Catalaanse leiders zich schuldig gemaakt aan onder andere opruiing. Het Parlement stemde met grote meerderheid voor opheffing van Puigdemonts immuniteit: 400 tegen 248.

Ook de immuniteit van twee andere Catalaanse politici, die net als Puigdemont sinds 2019 werden gekozen in het Europees Parlement, werd opgeheven. Het gaat om oud-minister van Volksgezondheid Toni Comin en zijn collega van Onderwijs Clara Ponsati. De advocaten van Puigdemont hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de opheffing bij het Europese Hof van Justitie.

Het Europees Parlement stelt zich op het standpunt dat de strafbare feiten waarvan de Catalaanse politici worden verdacht, werden gepleegd voor ze lid werden van het parlement. Ook is het parlement van oordeel dat justitie in de lidstaten moet gaan over aanklachten tegen hun onderdanen. Op maandag hield Puigdemont de parlementsleden voor dat ze stemden over ‘voor welke waarden we staan, welk idee we hebben over democratie en over welke toekomst we willen opbouwen in Europa'.

Arrestatiebevelen

Puigdemont en andere Catalaanse leiders vluchtten in 2017 naar onder andere België. Ze vreesden te worden gearresteerd door de politie na het houden van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië dat volgens de regering illegaal was. Sindsdien hebben Puigdemont en zijn collega’s in België met succes uitlevering aan Spanje weten te voorkomen. Comin verblijft in Schotland.

De Spaanse justitie heeft Europese arrestatiebevelen tegen het drietal uitgevaardigd. Een commissie van het Europees Parlement adviseerde vorige maand al met 15 tegen 8 stemmen om de immuniteit van de Catalaanse politici op te heffen. Sindsdien werd verwacht dat het Parlement dit advies maandag zou overnemen. Een verzoek aan het Parlement om de immuniteit van parlementariërs op te heffen is niet ongebruikelijk. Tussen 2014 en 2019 werd het zestig keer gedaan.

Spanje heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de Belgische justitie ervan te overtuigen dat Puigdemont uitgeleverd moet worden zodat hij kan worden berecht. Het omstreden referendum werd gewonnen door aanhangers van onafhankelijkheid van Catalonië. Maar veel Catalanen die wilden dat de regio deel bleef uitmaken van Spanje bleven thuis. Madrid oordeelde dat de stemming in strijd was met de Spaanse grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden