Europees parlement stelt onderzoek in naar geheimzinnige benoeming Selmayr

De storm rond de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie wil nog niet gaan liggen. In een debat in het Europees parlement vlogen maandag de grote woorden als afgerukte boomtakken in het rond. Een grote parlementaire meerderheid besloot tot een onderzoek, wat betekent dat de wind niet snel zal afnemen.

Arie Elshout
Martin Selmayr. Beeld epa
Martin Selmayr.Beeld epa

Selmayr, een machtig man achter de schermen van de Europese bureaucreatie, werd in februari benoemd tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Niemand heeft nog kunnen aantonen dat er daarbij regels zijn overtreden, niemand betwist dat de Duitser geschikt is voor de baan en niemand ontzegt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het recht zijn eigen voorkeur te volgen. Toch is de ophef groot. Een Europarlementariër sprak zelfs van een 'coup'.

Geheimzinnigheid

Dat heeft veel te maken met de snelheid en geheimzinnigheid waarmee Selmayrs aanstelling zich voltrok. Er was lang onduidelijkheid over het aantal tegenkandidaten en de 28 leden van de Commissie blijken pas op het allerlaatste moment op de hoogte zijn gesteld dat Juncker zijn kabinetschef Selmayr wilde promoveren tot secretaris-generaal. Hoewel verrast, gingen zij allemaal akkoord.

De ene na de andere Europarlementariër liep te hoop tegen de gang van zaken. De wet mag dan naar de letter zijn gevolgd, er is ook nog zoiets als de geest van de wet, zei Bas Eickhout namens GroenLinks. Ook een ander hekelde 'de manier waarop': namelijk ondoorzichtig en verdacht snel. Veelvuldig vielen de woorden 'achterkamertjes', 'vriendjespolitiek', 'geloofwaardigheid'.

Europees Commissaris Günther Oettinger, verantwoordelijk voor personeelszaken, verdedigde de Commissie. Hij moet zich gevoeld hebben als de premiers van Polen en Hongarije, die zich ooit in het Europees parlement moesten verweren tegen de kritiek van de Commissie dat ze het niet te nauw nemen met de democratische regels. Nu zat de Commissie-Juncker zelf in de beklaagdenbank en kreeg zij hetzelfde verwijt. De jij-bakken vlogen Oettinger om de oren. De Hongaarse regering heeft de Selmayr-kwestie al aangegrepen om de Commissie te betichten van het meten met twee maten. Een ander ding dat steeds terugkwam in het debat was dat het optreden van de Commissie voer is voor eurosceptici.

Motie van wantrouwen

Ondanks alle emotie kan het parlement niet veel doen. Het kan de Commissie naar huis sturen met een motie van wantrouwen, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. Het parlement is over het algemeen tevreden over Juncker. Ten slotte werd besloten de zaak door te schuiven naar de parlementscommissie voor begrotingscontrole, waar ze verder zal worden onderzocht.

Inmiddels is er ook een tegenbeweging zichtbaar. Vroegere Commissievoorzitters drukten hun kandidaten er eveneens door en bij de benoeming van Selmayrs voorganger, de Nederlander Alexander Italianer, waren er ook geen tegenkandidaten, wordt gezegd. Waarom dan nu wel die heisa? Waarschijnlijk is het een persoonlijke kwestie. Selmayr is een federalist, die uitgesproken ideeën heeft over welke kant Europa op moet, deze met kracht nastreeft en daarbij vijanden maakt. En dan is hij ook nog eens Duitser. Ingrediënten genoeg om front tegen hem te maken, zeggen de Selmayr-apologeten, die evenmin de grote woorden schuwen als ze spreken van 'heksenjacht', 'demonisering' en 'karaktermoord'.

De benoeming van Martin 'het monster' Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie is voer voor een machtsstrijd in Brussel. Wie gaat winnen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden