Europees Parlement overweegt enten toe te staan

De oppositie in het Europees Parlement tegen het mond- en klauwzeerbeleid neemt toe. Er tekent zich een meerderheid af voor inenten van vee....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Een meerderheid van het Europees Parlement spreekt zich waarschijnlijk volgende week al uit voor het toestaan van inentingen. Binnenkort volgt een debat over de praktijk van veetransporten over lange afstand.

Vooral Nederlanders nemen daartoe het initiatief, gesteund door Duitse christen-democraten, zegt CDA'er A.J. Maat. VVD'er J. Mulder heeft zijn liberale fractiegenoten uit de rest van Europa zo ver gekregen dat ook zij vaccinatie steunen. Christen-democraten en liberalen hebben samen een meerderheid, maar ook bij de sociaal-democraten groeit de kritiek op de Europese aanpak.

De ambtenaren van de Europese Commissie die zijn betrokken bij de bestrijding van de mond- en klauwzeercrisis, zijn blij met die politieke ontwikkeling. Ze zeggen geraakt te zijn door de kritiek dat zij zich uitsluitend laten leiden door economische belangen.

Het is de Europese Commissie, menen boeren in de getroffen landen, die de vaccinaties tegenhoudt en ons dwingt om gezonde dieren te laten afmaken. En de politici zeggen het ze na, is het idee.

Maar het zijn de lidstaten van de Europese Unie zelf die besloten hebben om uit economische motieven niet meer te vaccineren. En dat hebben ze tien jaar lang gesteund. Een ambtenaar die anoniem wil blijven, wijst ook op de varkenspest-epidemie, drie jaar geleden. Zonder een spoor van politieke discussie of maatschappelijke wroeging zijn toen miljoenen gezonde varkens gedood.

Ook de huidige besluiten, zoals de beslissing voorlopig vaccinaties in de dierentuinen nog niet toe te staan, komen voor rekening van de lidstaten. Die worden genomen in het machtige Permanent Veterinair Comité (PVC), waarin de topambtenaren van de nationale ministeries van Landbouw zitting hebben. Hun ministers, en niet de Europese Commissie, zijn verantwoordelijk voor de besluiten.

Een minister kan zich indien nodig in zijn eigen parlement altijd verschuilen achter de besluitvorming van het PVC. Controle door het Europees Parlement is er evenmin.

De massale verontwaardiging over de Europese aanpak van de epidemie verhult ook de onenigheid onder de boeren. 'De boeren uit mijn district hebben geen last van mond- en klauwzeer', zegt een anonieme Nederlandse europarlementariër. 'Zij zijn blij dat er nog steeds niet wordt gevaccineerd. Ze zien aankomen dat hun export wegvalt op het moment dat we gaan toegeven aan de druk om in te enten. De boerenstand is zeer verdeeld.'

De autoriteiten van het Duitse district Kreis Borken hebben donderdag besloten negen van de zestien grensovergangen met Oost-Nederland af te sluiten in verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer. In België zijn ook verschillende kleine grensovergangen met Zeeland afgesloten.

Aan de Nederlands-Duitse grens gaat het om kleinere grensovergangen in De Achterhoek en Twente. Volgens een woordvoerster van Kreis Borken zal de afsluiting zeker tot 4 april duren. De betrokken gemeenten van het Duitse district hebben bij de grensposten de wegen gebarricadeerd. Alle verkeer wordt omgeleid.

Volgens de woordvoerster is het vervoersverbod met Duitsland al enkele keren overtreden. Woensdagavond hielden enkele tientallen Duitse boeren bij een aantal grensovergangen acties, waarbij zij al het inkomende verkeer in de gaten hielden. Duitse boeren meldden dat er illegale veetransporten plaatsvinden.

De Ronde van Drenthe is afgelast wegens het gevaar van verdere verspreiding van MKZ. Het wielerevenement zou op zaterdag 7 april voor de veertigste keer worden gehouden.

De wedstrijd voor het WK zijspancross in Oldebroek, die op maandag 16 april (tweede paasdag) zou worden gehouden, is om dezelfde reden geschrapt. Het circuit van Oldebroek ligt aan de rand van de Veluwe, de brandhaard van MKZ.

Nadat donderdag bekend werd dat de ziekte ook was vastgesteld in Kootwijkerbroek, werd de vergunning voor deze wedstrijd definitief ingetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden