ProfielTOPFUNCTIES EU-TOP

Europees Parlement kiest oud-nieuwslezer David-Maria Sassoli tot voorzitter: minzaam, onkreukbaar en op het saaie af

De Italiaanse sociaal-democraat David-Maria Sassoli wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Zijn verkiezing verliep vrij soepel. Al na twee stemronden behaalde hij de vereiste absolute meerderheid. Zijn voorganger, de centrum-rechtse Italiaan Antonio Tajani, had de maximale vier stemronden nodig.

De Italiaanse sociaal-democraat David-Maria Sassoli tijdens zijn speech in Straatsburg na zijn verkiezing tot voorzitter van het Europees Parlement, woensdag 3 juli. Beeld Foto AFP
De Italiaanse sociaal-democraat David-Maria Sassoli tijdens zijn speech in Straatsburg na zijn verkiezing tot voorzitter van het Europees Parlement, woensdag 3 juli.Beeld Foto AFP

De 63-jarige oud-journalist Sassoli heeft in het parlement een reputatie van onkreukbaarheid en minzaamheid. Zijn presentatie is vlot, zelfverzekerd en vertrouwenwekkend, zoals van een voormalige nieuwslezer mag worden verwacht. Het is op het saaie af. De verklaring die hij na zijn uitverkiezing aflegde, was geen bloed-, zweet- en tranenspeech. Maar zoals Vaclav Havel ooit zei: gezegend de politiek die het zich kan veroorloven saai te zijn.

Sassoli werd geboren in Florence en werd na zijn studie politicologie journalist voor diverse nieuwsagentschappen en kranten. In de jaren negentig stapte hij over naar de televisie, naar Rai Uno, om uiteindelijk presentator te worden van een van de belangrijkste avondjournaals op het eerste net. Hij werd een van meest geliefde en bekendste journalisten van Italië.

Tegengif voor het nationalisme

In 2009 maakte Sassoli de overstap naar de politiek toen de nieuwe, centrum-linkse Democratische partij werd opgericht die in 2014 in de persoon van de 39-jarige Matteo Renzi de jongste premier van Italië zou leveren. In hetzelfde jaar werd Sassoli gekozen tot lid van het Europees Parlement, waarvan hij in 2014 een van de vicevoorzitters werd.

Hij viel onder meer op door zijn poging de volgens critici veel te royale maandelijkse onkostenvergoeding van de parlementsleden te beperken, of op z’n minst controleerbaar te maken. In zijn aanvaardingsspeech refereerde hij aan de lessen van de geschiedenis, toen zijn vader tegen andere Europeanen moest vechten en zijn moeder het huis moest ontvluchten. Als hun kinderen en kleinkinderen moeten wij het tegengif zijn voor het nationalisme dat Europa wil vergiftigen, zei hij, duidelijk linkse accenten zettend. Niettemin vond de Florentijn dat niemand mag worden veroordeeld om zijn overtuiging en pleitte hij voor het overwinnen van tegenstellingen. Het woord ‘inclusiviteit’ vermeed hij. Ook voor hem is dat kennelijk inmiddels iets te veel uitgekauwd.

Nieuwe Europese leiders

Wie is Von der Leyen, die haar vastgelopen carrière reanimeert met een van de machtigste functies van Brussel: voorzitter van de Europese Commissie?

De nieuwe buitenlandchef van de EU is Josep Borrell, een EU-oudgediende met weinig geduld voor Brexiteers

De Belgische premier Charles Michel is dinsdag verkozen tot president van de Europese Unie. Wie is hij?

Dit is Christine Lagarde, de voorgenomen opvolger van Mario Draghi bij de ECB en opnieuw geen havik

Nu de topfuncties binnen de EU dan toch zijn vergeven, komt er ook een einde aan het langst lopende gezelschapsspel van het Binnenhof: de speculaties over een vertrek van Mark Rutte naar Brussel. De premier blijft – precies zoals hij zelf altijd beweerde.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden