Europees Parlement: geen CO2-heffing voor vluchten buiten EU

Luchtvaartmaatschappijen hoeven tot 2017 geen CO2-heffingen te betalen voor vluchten naar of van bestemmingen buiten de EU. Tot die tijd geldt het speciale stelsel van uitstootheffingen alleen voor vluchten binnen de EU. Het Europees Parlement is donderdag met die uitzondering akkoord gegaan, tot ergernis van de milieubeweging.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

AMSTERDAM - Vooral door Amerikaanse en Aziatische luchtvaartmaatschappijen is fel geprotesteerd tegen de plannen van de Europese Unie om ook intercontinentale vluchten te belasten. De lidstaten hebben daar begrip voor. De milieucommissie van het Europees Parlement was tegen de uitzondering, maar in de plenaire stemming ging een ruime meerderheid van het parlement toch akkoord.

Vorig jaar leidden plannen van Connie Hedegaard, Europees commissaris voor milieu, bijna tot een luchtvaartoorlog. Hedegaard wilde dat alle luchtvaartmaatschappijen zouden moeten betalen voor hun CO2-uitstoot, maar onmiddellijk kwamen grootmachten als Rusland, China, India en de VS met zwaar geschut. Rusland dreigde Europese maatschappijen de vliegrechten in Rusland af te nemen, de Amerikanen kwamen met een wet die het luchtvaartmaatschappijen verbood CO2-heffing te betalen en India dreigde landingsrechten in te trekken.

Daarop bond Hedegaard in. Het Europees Parlement zegt nu dat de intercontinentale vluchten pas zullen worden belast na 2017. De Europese ministerraad moet er nog mee instemmen.

Inmiddels groeit de luchtvaart uitbundig door. Luchtvaartmaatschappijen hebben in februari 5,4 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar Dat blijkt uit de jongste cijfers die de internationale branchevereniging IATA donderdag bekend heeft gemaakt.

Het herstel van de vraag naar vluchten is minder dan in januari, toen er sprake was van een groei van 8,2 procent. Maar de gezamenlijke stijging in de eerste twee maanden van 2014 bedroeg 6,9 procent, wat positief afsteekt ten opzichte van de groei in deze periode in 2013 (5,2 procent).

Luchtvaartmaatschappijen vergrootten hun capaciteit in februari met 5,2 procent, waardoor de bezettingsgraad van vliegtuigen met 0,2 procentpunt steeg tot 78,1 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden