Europees Parlement akkoord met Bolkestein-richtlijn

Met een grote meerderheid (394 tegen 215) heeft het Europees Parlement donderdag ingestemd met de omstreden dienstenrichtlijn van voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein. Het voorstel maakt het bedrijven makkelijker om diensten aan te bieden in een ander EU-land...

Het parlement heeft de werking flink beperkt via ruim vierhonderd wijzigingsvoorstellen: sectoren als gezondheidszorg, uitzendbureaus, transport, gokken en omroepen zijn uitgezonderd.

Bovendien is de term ‘land van herkomst’ geschrapt uit de tekst van Bolkestein. Daarmee zouden bedrijven zich niet aan regels in het werkland hoeven te houden maar alleen van het land van vestiging, tot schrik van vooral linkse politici. Veel europarlementsleden wijzen erop dat het schrappen van de omstreden woorden in de praktijk niet veel uitmaakt.

De ondernemersorganisatie VNO-NCW vreest echter voor rechtsonzekerheid voor bedrijven die over de grens willen werken. ‘Er is zo gemorreld aan de richtlijn dat het op termijn ten koste gaat van economische- en banengroei’, aldus secretaris internationale economische zaken M. van Oomen van de ondernemersorganisatie.

De bal ligt nu bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. Als die de wijzigingen overneemt, is het voor de Europese ministers, die zich er ook nog over moeten buigen, bijna onmogelijk om de oorspronkelijke tekst van Bolkestein overeind te houden. ‘De Commissie gaat werken aan een aangepast voorstel op basis van de stemming in het parlement’, kondigde Eurocommissaris McCreevy (interne markt) meteen aan. Huidig EU-voorzitter Oostenrijk wil de zaak bespreken tijdens de Europese top in maart.

Sociaaldemocraten denken dat met de wijzigingen de vrees voor ‘sociale dumping’ (de komst van grote aantallen goedkope werkers met Oost-Europese arbeidsvoorwaarden) flink is verminderd. Dinsdag nog betoogden 30 à 40.000 vakbondsleden in Straatsburg tegen ‘Bolkestein’.

‘Een overwinning voor sociaal Europa’, zo noemde PvdA-europarlementariër Van den Burg het resultaat van de stemming. ‘Het is een grootscheepse verbouwing van een project dat desastreus had kunnen uitpakken’.

Linkse partijen waaronder SP, GroenLinks, het zelfstandige lid De Groen en andere linkse partijen hadden vergeefs geprobeerd het hele voorstel te verwerpen. Dat het niet is gelukt is ‘een nieuw dieptepunt voor Europa’, aldus SP-Europarlementslid Liotard. ‘Ook de afgezwakte Bolkesteinrichtlijn leidt tot een neerwaartse spiraal in arbeidsvoorwaarden. We moeten nu in de Tweede Kamer de regering gaan intomen: die wil de aanpassingen terugdraaien.’

Voorzitter A. Jongerius van de FNV wil ook niet te vroeg juichen, omdat minister Brinkhorst van Economische Zaken al heeft gezegd de aanpassingen zoveel mogelijk te willen terugdraaien. Jongerius spreekt van ‘een eerste belangrijke stap’ en wijst erop dat in Nederland de protestcampagne ‘Gelijk loon voor gelijk werk’ van de FNV nog loopt.

D66'ster In ‘t Veld stemde ook tegen, maar juist omdat ze tekst te ver afgezwakt vindt: ‘Het parlement heeft een kans laten liggen om een werkelijk vrije Europese markt te creëren’.

Met de EU-wet komt de laatste van vier pijlers van de EU dichterbij, zegt een tevreden CDA-Europarlementslid Doorn. ‘Vrij verkeer van mensen, goederen en kapitaal zijn inmiddels geregeld. Vrij verkeer van diensten nog niet. Toch zorgt deze sector voor twee derde van de werkgelegenheid en de helft van de Nederlandse economie’.

VVD-woordvoerder Manders is ‘niet ontevreden’ met het bereikte resultaat. De VVD had de dienstenmarkt wel verder willen liberaliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden