Nieuws

Europees onderzoek: luchtkwaliteit Groningen is goed, Nijmegen en Amsterdam scoren matig

In een ranglijst van schoonste tot meest vervuilde steden van het Europees Milieuagentschap (EEA) staat Groningen op de 32e plaats; de hoogste notering van een Nederlandse stad. Amsterdam (plek 182) en Nijmegen (plek 136) doen het beduidend slechter.

Donkere wolken boven de Javakade in het Oostelijk Havengebied. Beeld Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Donkere wolken boven de Javakade in het Oostelijk Havengebied.Beeld Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Op de lijst staan in totaal 323 plaatsen met meer dan 50.000 inwoners in 27 EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

In totaal werden negen Nederlandse steden in het onderzoek opgenomen. In Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam is de luchtkwaliteit volgens de criteria van de EEA wel goed.

Het in Kopenhagen gevestigde bureau gebruikte de gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations die in de steden hangen en bijvoorbeeld de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht registreren. In de ranglijst zijn metingen van de afgelopen twee jaar verwerkt.

Van alle onderzochte plaatsen vindt het agentschap de luchtkwaliteit in 127 steden ‘goed’ volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat betekent dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is. Naar schatting 417.000 mensen overleden in 2018 aan de gevolgen van vervuilde lucht.

Umea in Zweden en Tampere in Finland staan op de eerste en tweede plek en hebben dus de schoonste lucht. Veel steden in Italië en Polen bungelen onderaan de lijst.

Het gaat volgens het EEA door de bank genomen wel steeds beter met de luchtkwaliteit in de EU. De afgelopen drie decennia is er positieve vooruitgang geboekt, aldus het agentschap. Uit voorlopig onderzoek merkt de organisatie ook een verbetering tijdens de lockdowns op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden