Europees onderzoek: klimaatverandering kan 150.000 Europese levens per jaar gaan kosten

Extreme weersomstandigheden kunnen tegen het einde van de eeuw naar schatting 150 duizend Europeanen per jaar het leven kosten. Vooral hittegolven dreigen veel slachtoffers te maken als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen om klimaatveranderingen tegen te gaan.

Een man staat voor zijn door overstromingen vernielde huis in de buurt van Belgrado, Servië.Beeld afp

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De resultaten werden dit weekeinde gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet Planetary Health.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van computermodellen waarin ze zich baseren op cijfers uit de jaren 1981 tot 2010. In die periode vielen er in Europa jaarlijks gemiddeld drieduizend doden als gevolg van extreem hoge of lage temperaturen, stormen, droogte, bosbranden en overstromingen. Het aantal slachtoffers kan vijftig maal zo hoog zijn in het jaar 2100, zo blijkt uit de prognoses, die gelden voor de EU-landen plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Dat zijn niet de kwetsbaarste landen, die liggen volgens de onderzoekers vooral in het zuiden van Europa.

'Wereldwijd is klimaatverandering een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid in de 21ste eeuw', aldus de leider van het onderzoek, Giovanni Forzieri. Hij en zijn team noemen drie redenen voor de groeiende risico's: opwarming van de aarde, bevolkingsgroei en verstedelijking.

Het klimaatakkoord van Parijs (2015) bestrijkt slechts een deel daarvan. Het akkoord moet ertoe leiden dat de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, beperkt wordt tot maximaal 2 graden. In de Europese studie is geen rekening gehouden met de effecten van het akkoord, noch met toekomstige verbeteringen in de gezondheidszorg en technologische ontwikkelingen. Dat is een 'zwakte' in de studie, erkennen de onderzoekers.

De Amerikaanse regering heeft de VN dit weekeinde formeel laten weten dat zij zich terugtrekt uit het akkoord van Parijs. President Donald Trump had dat al aangekondigd, in overeenstemming met zijn verkiezingsbeloften. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron had Trump gevraagd op zijn schreden terug te keren, maar die oproep blijkt tevergeefs.

Hittegolven en droogte zullen ook leiden tot meer bosbranden, aldus de onderzoekersBeeld afp

VN-chef Antonio Guterres reageerde teleurgesteld op het Amerikaanse besluit. 'Het is cruciaal dat de Amerikanen hun leidende rol op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling behouden', liet hij via een woordvoerder weten. De VS kunnen zich niet onmiddellijk onttrekken aan de gemaakte afspraken, ook al zou Trump dat willen. Krachtens het akkoord is de vroegste mogelijkheid op 4 november 2020 toevallig een dag na de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden