NieuwsRusland

Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Rusland zat fout in moordonderzoek journaliste en Pussy Riot-zaak

Rusland moet een schadevergoeding van 20 duizend euro betalen aan de nabestaanden van de in 2006 vermoorde journaliste Anna Politkovskaja. Dat bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag. Het hof - dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens handhaaft - stelt dat de Russische autoriteiten onvoldoende onderzoek hebben verricht naar de moord op Politkovskaja. 

Een man houdt een foto omhoog van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, 8 jaar na haar dood in 2006.Beeld AFP

In een tweede uitspraak wees het hof een schadevergoeding van bijna 50 duizend euro toe aan drie leden van de feministische punkband en actiegroep Pussy Riot.

In de uitspraak over de moordzaak stelde het hof dat de Russische staat er niet is geslaagd een effectief onderzoek te verrichten en dat het onderzoeksproces te lang duurde. Ook concludeerde het hof dat de aanklagers onvoldoende hebben geprobeerd om uit te zoeken wie opdracht tot de moord gaf, hoewel de aanklagers de moordenaars van Politkovskaja wel hadden gevonden.

Politkovskaja werd in 2006 doodgeschoten in haar appartement in Moskou. Russische oppositieleden wezen het Kremlin als schuldige aan. De Russische autoriteiten hebben altijd elke betrokkenheid bij de moord ontkend. Politkovskaja schreef voor de krant Novaya Gazeta en stond bekend als een criticaster van de regering-Poetin. Tijdens haar loopbaan deed ze onder meer uitvoerig verslag van mensenrechtenschendingen in het voormalige oorlogsgebied van Tsjetsjenië.

In de Pussy Riot-zaak oordeelde het hof dat de gevangenisstraffen die aan de bandleden werden opgelegd na hun protest in een kerk in 2012 niet in verhouding stonden tot hun vergrijp. Twee bandleden gingen twee jaar de cel in, een derde kwam na zeven maanden vrij. Het hof kwam daarnaast tot de conclusie dat de vrouwen zijn vernederd tijdens hun proces, dat zij doorbrachten in een glazen kooi van waaruit contact met hun advocaten onmogelijk was.

Rusland heeft sinds 2015 een wet die het mogelijk maakt uitspraken van het hof naast zich neer te leggen. In de uitspraak over Pussy Riot heeft het nog drie maanden te tijd om in beroep te gaan.

Maandag werd de Russische president Poetin nog gevraagd naar de dood van Politkovskaja.

De leden van de punkband Pussy Riot tijdens hun rechtszaak in 2012.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden