Europees Hof staat Zwitsers verbod op minaretten toe

Een poging van Zwitserse moslimorganisaties om het grondwettelijk verbod op minaretten in Zwitserland van tafel te krijgen, is voorlopig mislukt. Het Europese Hof voor de Mensenrechten verklaarde de klagers vrijdag niet ontvankelijk.

AMSTERDAM - 'Een teleurstelling, maar niet onverwacht', zo reageert Farhad Afshar van de Zwitserse koepelorganisaties van moslims KIOS, een van de mede-indieners van de klacht bij het Europese Hof in Straatsburg.


Het hof oordeelde dat de klagers niet ontvankelijk waren omdat zij niet konden aantonen 'direct slachtoffer' te zijn van het verbod op minaretten. De moslimorganisaties stellen dat Zwitserland de mensenrechten schendt en dat zij door het verbod hun religie niet meer goed kunnen uitoefenen.


Volgens het hof konden zij dat niet aantonen, omdat zij geen concrete bouwplannen konden laten zien. In Zwitserland sleept de bouw van een minaret op een moskee in Langenthal al jaren. Ook zijn er plannen voor twee andere minaretten, waarvan één vlakbij de hoofdstad Bern. Er zijn al vier bestaande minaretten. Geen van de hoge bouwsels roepen via luidsprekers op tot het gebed.


In 2009 stemde een ruime meerderheid van de Zwitserse bevolking in een referendum voor het minarettenverbod, dat nu in de Zwitserse Grondwet is opgenomen. Omdat Zwitserland geen constitutioneel hof heeft, die dat aan de grondwet kan toetsen, stapten de organisaties meteen naar het hof in Straatsburg.


Maar de uitspraak heeft hen nu terugverwezen naar de rechtsgang in Zwitserland zelf. 'We gaan nu voor alle minaretten vergunningen aanvragen en de afwijzingen aanvechten', aldus Afshar. 'Dat kan een aantal jaren duren. Uiteindelijk komen we dan opnieuw bij het hof voor de Mensenrechten terecht.'


De VN-mensenrechtenraad keurde in 2010 het Zwitserse verbod op minaretten af in een resolutie, die repte van de 'islamofobische verboden op de bouw van nieuwe minaretten op moskeeën.'


Na het Zwitserse referendum, gingen ook in andere Europese landen, onder meer in Nederland, Denemarken en Frankrijk, stemmen op om een dergelijk verbod in te voeren.


Zwitserland kent 150 moskeeën, met vier minaretten. Op een bevolking van 7,5 miljoen telt het land 400 duizend moslims, veelal afkomstig uit Kosovo en Turkije.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden