Europees Hof buigt zich over strafrechtelijk onderzoek naar dood Mitch Henriquez

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderzoekt of het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez deugdelijk en afdoende is uitgevoerd. Zijn nabestaanden betwijfelen dat. 'Veel in dit dossier is oncontroleerbaar', zeggen ze vandaag in een vraaggesprek in de Volkskrant.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Beeld anp
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.Beeld anp

Henriquez overleed in juni 2015 op een Haags popfestival na een arrestatie waarbij politieagenten onder meer een nekklem toepasten. Van de vijf betrokken agenten worden er twee vervolgd. Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van hun strafproces.

Onacceptabel

De nabestaanden hopen dat het Europees Hof het strafonderzoek als onvoldoende zal kwalificeren. 'De overheid heeft, zwart-wit gesteld, iemand dood gemaakt', zegt hun advocaat Richard Korver. 'Diezelfde overheid heeft besloten dat drie van de vijf daders niet worden vervolgd. De rechter moet straks een oordeel vellen op basis van een totaal geanonimiseerd dossier. Dat niet alleen wij, maar ook de rechters niets kunnen controleren, is voor mijn cliënten volstrekt onacceptabel.'

Het is een grote zeldzaamheid dat een groep verdachten en betrokkenen bij een delict tijdens een proces anoniem blijft. De reden is dat na Henriquez' gewelddadige dood rellen uitbraken en de betrokken agenten op sociale media zijn bedreigd. Maar 'zelfs een gesprek achter gesloten deuren met de agenten, over wat er precies is gebeurd, wordt ons niet gegund', zegt Henriquez' moeder. 'Wij hebben daar herhaaldelijk om gevraagd.' De advocaten van de verdachte agenten, van het kantoor Sjöcrona Van Stigt, willen nergens op reageren, zegt een woordvoerster.

Onnodig geweld

Uit gespreksverslagen van de verhoren waaruit RTL Nieuws zondag citeerde, zou blijken dat de twee vervolgde agenten vinden dat ze geen onnodig geweld hebben gebruikt. 'Wat ik heb gedaan is hetgeen waar ik achter sta en ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb geen onnodig geweld gebruikt', zou de agent die de nekklem heeft toegepast hebben gezegd. De andere agent had de leiding tijdens de arrestatie. Hij zou hebben beweerd: 'Als je ziet wat voor weerstand de man bood, is dit echt een geval waarbij proportioneel geweld is toegepast. Ik heb geen andere middelen gezien om tegen hem in te zetten om mijn doel te bereiken.' Dit staat haaks tegenover de bevindingen van de politieleiding: die noemde het geweld 'te hard, 'te veel' en 'te ongecoördineerd'.

Het Europees Hof onderzoekt nu of de anonimiteit van de vijf betrokken agenten terecht gewaarborgd blijft. Ook wordt onderzocht of de Rijksrecherche de achtergrond van de agenten is nagegaan. Volgens advocaat Korver blijven relevante vragen uit, zoals de vraag of de agenten vaker gewelddadig gedrag hebben vertoond, of ze wellicht anabolen gebruikten, kampten met stress of een burnout en de vraag of ze wellicht lid zijn van een organisatie die met racisme in verband kan worden gebracht.

Advocatenkantoor

Daarnaast vragen de nabestaanden zich af of het gerechtvaardigd is dat de getuigen en verdachten door hetzelfde advocatenkantoor worden vertegenwoordigd. Zij hebben hierdoor sterk het gevoel dat de verklaringen van de agenten onderling zijn afgestemd.

Na de arrestatie van Mitch Henriquez op 27 juni 2015 bracht justitie aanvankelijk naar buiten dat de Arubaan onwel was geworden in een politiebus. Maar uit filmpjes van omstanders blijkt dat hij al tijdens zijn arrestatie bewusteloos was. Een ambulance op het festivalterrein werd niet opgeroepen. Pas minuten later - nadat Henriquez naar een politiebureau was vervoerd - werd hij gereanimeerd. Een behandelend cardioloog zegt dat hij zich achteraf door de politie verkeerd geïnformeerd voelde. De artsen hadden te horen gekregen dat Henriquez pas na zijn arrestatie onwel was geworden en dat er vrijwel direct was begonnen met reanimatie.

Opmerkelijk is ook dat de betrokken agenten aanvankelijk verklaarden dat er na de omstreden arrestatie geen debriefing was, aldus de nabestaanden. Hun leidinggevende verklaart dat er wel degelijk een debriefing is geweest.

Familie Mitch Henriquez kan pas rusten wanneer alle vijf agenten worden gestraft

Vandaag begint het proces tegen twee van de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. Zijn familie wil dat ze alle vijf worden gestraft. 'Pas dan krijgen we rust, en kan ook Mitch rusten.' Lees hier het vraaggesprek met de familie.

Bijna 2 jaar na het voorval: strafzaak uitgesteld naar november 2017 door twijfels doodsoorzaak
De zaak over de dood van Henriquez wordt uitgesteld naar november dit jaar. Een deskundige trekt in een nieuw rapport een andere conclusie dan de forensisch patholoog. Niet verwurging, maar een hartritmestoornis zou de doodsoorzaak zijn. Door die nieuwe conclusie moet een derde deskundige uitsluitsel bieden.

Ruim een jaar na het voorval: twee agenten vervolgd voor dood Henriquez, wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van de vijf agenten voor de dood van Mitch Henriquez. De agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd. Vooral het gebruik van de nekklem wordt hen aangerekend: de Rijksrecherche oordeelde in november 2015 al dat de dood van Henriquez verklaard kan worden door het geweld van de agenten.

Een week na het voorval: wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Mitch Henriquez, op vakantie in Nederland om zijn zwangere dochter te bezoeken, wordt met flink geweld overmeesterd door de politie. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel: wat gebeurde er op die bewuste avond met Mitch Henriquez?

Twee dagen na het voorval: Mitch Henriquez overlijdt na arrestatie, protesten in Schilderswijk lopen uit de hand
Op een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag wordt de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez hardhandig gearresteerd. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis, waarop protesten in de Schilderswijk uit de hand lopen. Er worden vergelijkingen gemaakt met dodelijke arrestaties van zwarte inwoners in Amerika en ook de term etnisch profileren valt. De overheid stuntelt met verklaringen over de toedracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden