Europees bos vreet kooldioxide

Alle Europese bossen, graslanden, akkers en veengebieden samen nemen koolstof op ter waarde van 7 tot 12 procent van de jaarlijkse uitstoot van het broeikasgas kooldioxide....

Volgens de rekensom omvat de netto Europese sink tussen de 135 en 205 miljoen ton koolstof. Met name bossen dragen aan deze buffer bij (363 miljoen ton). De akkerbouwsector daarentegen stoot veel koolstof uit: 300 miljoen ton per jaar. Ook gedraineerd veenland en veenafgravingen zorgen voor méér uitstoot van koolstof, terwijl onverstoord veen, grasland en licht bebost gebied juist koolstof opnemen.

De berekening is belangrijk voor de toepassing van spelregels die zijn afgesproken in het kader van het protocol van Kyoto. Daarin is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgas wordt verminderd, maar dat mag ook gebeuren via landgebruik waarbij koolstof wordt vastgelegd.

Volgens prof. dr. Han Dolman, hoofd van de afdeling Geo-Milieuwetenschappen van de Vrije Universiteit en mede-auteur van het Science-artikel, laat de berekening zien dat wanneer Europa gebruik wil maken van sinks, er een keuze gemaakt zal moeten worden. 'Men zal de bosbouw moeten stimuleren of de landbouw moeten aanpakken.'

Aangenomen wordt dat de buffer méér koolstof gaat uitstoten bij verdere opwarming van de aarde. Bij een aanhoudende uistoot van broeikasgas kan ze bovendien verzadigd raken. In dat geval zou Europa haar uitstoot dus met zeker 7 tot 12 procent extra moeten verminderen, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden