Europees arrestatiebevel voor Nederlandse nazi Faber

ZWOLLE - Het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie heeft een Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende, Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber. Dat heeft het TES vandaag bekendgemaakt. Nederland wil Faber overgeleverd hebben om hem zijn straf te laten uitzitten.

ANP/ Van onze redactie
© Martijn Beekman/ de Volkskrant Beeld
© Martijn Beekman/ de Volkskrant

Faber, inmiddels 88, was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd. Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar West-Duitsland.

Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen. Een overleveringsprocedure op basis van een Europees Arrestatiebevel is nog niet eerder gevoerd, en dus het proberen waard, vindt justitie.

Volgens Tineke Zwart van het Openbaar Ministerie is er contact geweest tussen toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin en zijn Duitse collega over de mogelijke uitzetting. Nederland heeft daarin aangekondigd de Duitse nationaliteit van Faber in twijfel proberen te trekken. Faber beroept zich op die nationaliteit, omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert. Er is geen bijzondere reden waarom het arrestatiebevel juist nu werd uitgevaardigd.

Omstandigheden gewijzigd
De uitkomst hiervan staat allerminst vast, aldus het Openbaar Ministerie, dat erop wijst dat de omstandigheden niet gewijzigd zijn ten opzichte van eerdere verzoeken en procedures. Hoeveel tijd de nieuwe procedure in beslag gaat nemen, is onduidelijk.

In augustus gaf de Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheuser-Schnarrenberger, het Openbaar Ministerie in eigen land opdracht te onderzoek of Faber alsnog berecht kan worden. Eerder onderzoek leidde tot de slotsom dat er te weinig bewijzen waren voor een strafproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden