Europeanen sluiten Pact voor Stabiliteit

Ministers van de lidstaten van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben maandag unaniem een Pact voor Stabiliteit in Europa aangenomen....

AFP, AP, Reuter

PARIJS

De Franse president Balladur zei in zijn openingsrede dat Europa voor een cruciale keuze staat: het kan een belangrijke speler worden op het wereldtoneel of wegzinken in oude ruzies die in de afgelopen eeuwen tot evenzovele oorlogen hebben geleid.

De ministers gingen ook akkoord met een verklaring waarin wordt beloofd een zone te scheppen in Europa waar goede betrekkingen heersen tussen buurlanden. Tientallen bilaterale verdragen en overeenkomsten over minderheden en grenskwesties zijn aan deze verklaring gekoppeld. Centraaleuropese landen toonden zich aanvankelijk terughoudend toen het idee van een pact in mei vorig jaar werd gelanceerd. Maar toen de vijftien lidstaten van de Europese Unie duidelijk maakten dat de oplossing van bestaande geschillen over minderheden en grenzen een voorwaarde is voor deze Oosteuropese landen om tot de EU te mogen toetreden, gingen ze akkoord.

Waarschijnlijk negen landen van het voormalige Oostblok zullen rondom het jaar 2000 lid worden van de EU: Polen, Hongarije, de Tsjechische Republiek, Slowakije, Roemenië, Bulgarije en de drie Baltische republieken. Er is echter nog geen datum vastgesteld.

Aan de vooravond van de tweedaagse conferentie in Parijs tekenden Hongarije en Slowakije een verdrag waarin zij hun conflict over minderheden en grenskwesties regelden. Er wonen ongeveer 600 duizend Hongaren in Slowakije.

De Roemeense premier Nicolae Vacaroiu zei maandag dat zijn land binnenkort een soortgelijk verdrag met Hongarije hoopt te sluiten. Roemenië telt een minderheid van zeker twee miljoen Hongaren. Ook Rusland en de drie Baltische staten zijn intussen een flink eind gevorderd bij hun besprekingen over de Russische minderheden in Estland, Letland en Litouwen.

Overigens is het Pact voor Stabiliteit niet van toepassing op de landen van ex-Joegoslavië en landen in de Kaukasus. De Bosnische minister van Buitenlandse Zaken kritiseerde deze gang van zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.