Europeanen precies verdeeld over Turkije

Evenveel Europeanen zijn voor- als tegen de komst van Turkije bij de Europese Unie, zo blijkt uit een enquête die zondag is gepubliceerd.

ANP/AFP

Het onderzoek, uitgevoerd in vijf EU-landen, toont 47 procent ondervraagden die zeiden voor de komst van Turkije bij de EU te zijn. Eveneens 47 procent was er tegen en 6 procent had geen mening.

Referendum

Maar als de vraag zou worden voorgelegd in een referendum, staat Turkije er slechter voor. Dan zou 52 procent tegen het lidmaatschap stemmen en slechts 41 procent voor, met 7 procent die geen mening heeft.

De enquête is gehouden door de Bogazici Universiteit in Istanbul, de Granada Universiteit in Spanje en de Autonome Universiteit van Madrid. Ze ondervroegen vijfduizend inwoners van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje in augustus en september.

De tegenstand was het grootst in Frankrijk: 64 procent zou tegenstemmen in een referendum. Polen zijn het positiefst: 54 procent zou ja stemmen.

Moslimland

Tegenstanders van Turkse toetreding noemen als grootste bezwaar dat Turkije ‘een moslimland is dat niet past in de christelijke wortels van de EU’.

De EU begon in 2005 toetredingsgesprekken met Turkije. De onderhandelingen zijn nu op ongeveer tot een derde van het traject gevorderd.

Een Turkse en een Europese vlag. (Colourbox) Beeld
Een Turkse en een Europese vlag. (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden