Europeanen loeren veel naar de buren

De meeste Fransen zijn blij dat ze in Frankrijk wonen – volgens de eurobarometer, de periodieke steekproef van de Europese Commissie zelfs 94 procent – maar ze hebben niet het gevoel dat ze er als God wonen....

In Nederland heeft volgens de opiniepeiling ‘maar’ 22 procent van de ondervraagden moeite om rond te komen van hun inkomen. Alleen Finland, Luxemburg, Denemarken en Zweden scoren wat dat betreft lager. Toch zijn de Nederlanders minder tevreden over hun eigen land dan de Fransen.

Misschien komt het doordat de Nederlanders meer dan de meeste andere EU-burgers (de Luxemburgers uitgezonderd) over de grenzen kijken. Het afgelopen jaar is driekwart van de Nederlanders in het buitenland geweest, terwijl de meeste Fransen (70 procent) gezellig thuis zijn gebleven, en geef ze eens ongelijk.

Maar al dat thuiszitten heeft kennelijk wel voor een sombere sfeer gezorgd: liefst 72 procent van de Fransen beschouwt de globalisering, zeg maar de toenemende internationale concurrentie, als een bedreiging. In andere landen is dat een stuk minder. Gemiddeld ziet 47 procent van de EU-burgers de oprukkende globalisering als een bedreiging.

De meeste Nederlanders (53 procent) zien globalisering nog steeds als iets positiefs, maar dat zal misschien veranderen: drie jaar geleden beschouwden de meeste EU-burgers de toenemende internationale concurrentie als een ‘goede gelegenheid’. Nu is dat nog maar 37 procent.

Sinds het Franse en Nederlandse nee tegen de Europese Grondwet breken de Europese leiders zich het hoofd over de vraag hoe ze de EU vooruit kunnen helpen. De Europese burgers hebben daar een eenvoudig antwoord op: zorg ervoor dat de welvaartsverschillen tussen de lidstaten kleiner worden.

Het is een bekend fenomeen dat geluk vooral afhankelijk is van hoe je buren het doen, dus is het niet verwonderlijk dat vooral de burgers van de nieuwe EU-landen (74 procent) voor deze gelijktrekking zijn, terwijl het animo daarvoor in de ‘oude’, rijkere EU-landen aanzienlijk minder is.

Slechts een kwart van de EU-burgers denkt dat de Europese Grondwet, die vorig jaar in Frankrijk en Nederland werd afgeschoten, het beste is voor de toekomst van Europa. Opmerkelijk genoeg vindt liefst 32 procent van de Nederlanders de Grondwet noodzakelijk. Alleen in België ligt dat percentage hoger. Daarbij komt dat liefst 71 procent van de Nederlanders vindt dat de EU voordelig is voor hun land. Wat dat betreft zijn de Nederlanders een stuk positiever dan de andere EU-burgers.

Valt daaruit af te leiden dat het Nederlandse nee een ongelukje was, zoals ze in Brussel hopen, of betekent het juist dat de Grondwet waarschijnlijk ook in andere landen zou zijn gesneuveld als daar een referendum gehouden zou zijn? Het is moeilijk te zeggen.

Verontrustend is in ieder geval wel hoe weinig de meeste mensen weten over de EU. Minder dan de helft van de Nederlanders weet dat de Unie tegenwoordig 25 landen telt, terwijl de meesten ervan overtuigd zijn dat hun europarlementariërs niet rechtstreeks worden gekozen. Toch mogen ze iedere vijf jaar voor het europarlement stemmen.

Aardig is dat de Nederlanders evenveel juiste antwoorden geven als de andere EU-burgers, maar met hun foute antwoorden boven het Europese gemiddelde zitten. Opvallend is dat ze wel minder vaak ‘weet niet’ antwoorden. Zijn we dan toch eigenwijs?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden