Europeaan voelt zich gezond en is tevreden met het leven

Hoe is het met de gezondheid? Prima, dank u. Een beetje tevreden met het leven, zo in het algemeen? Jawel....

Ziedaar, Europeanen blijken dan toch tamelijk tevreden mensen. Peilers en rekenaars van de Europese Commissie brengen jaarlijks ontwikkelingen op het terrein van leeftijdsopbouw, opleiding en werkgelegenheid binnen de lidstaten in kaart en informeren tevens naar het sociaal welbevinden van de bewoners. Dat leidt tot een grabbelton aan gegevens, waarop beleidsmakers hun strategie kunnen afstemmen.

De boodschap uit de jongste cijferbrij van de dienst Eurostat is zo beroerd nog niet. Uitgerekend op het domein van de gezondheid - voor de inwoners van de EU het belangrijkste goed - is de tevredenheid het grootst: 83 procent heeft geen reden tot klagen. De gemiddelde levensverwachting blijft stijgen en bedraagt inmiddels 81 jaar voor vrouwen en 75 voor mannen.

De verschillen per lidstaat zijn geringer geworden. Voorheen waren de vooruitzichten in de zuidelijke landen somberder. Gemiddeld genomen halen vrouwen de 62 zonder noemenswaardige problemen en treden ernstige aandoeningen pas bij 74 op. Mannen beginnen enkele jaren eerder te tobben.

Denen, Zweden en Nederlanders blijken zich het best te kunnen verenigen met het bestaan, voor Grieken, Portugezen en Italianen ligt dat wat moeilijker. Van de ondervraagden zegt 77 procent tevreden te zijn met het leven in het algemeen. Ze betreuren wel dat er te weinig tijd is voor familie-activiteiten. Ondanks de toenemende aandacht voor criminaliteit en geweld, voelt de meerderheid zich veilig.

Over de hoogte van het inkomen bestaat minder enthousiasme: 67 procent vindt het salaris toereikend. Vooral een-oudergezinnen hebben moeite om rond te komen. 80 Procent verklaart dat de verschillen in inkomen binnen de EU te groot zijn. Dat vinden ze niet goed voor de samenleving en de politiek moet daar nodig wat aan doen. De rapporteurs stellen vast dat inkomensverschillen groter zijn in lidstaten waar de inkomens lager liggen. Dat vinden ze opvallend. Aangenomen werd juist dat de verschillen in rijkere landen groter zouden zijn.

Een tweedeling van de samenleving wordt volgens het rapport verder in de hand gewerkt door het snel stijgende opleidingsniveau binnen de EU. Wie op school voortijdig afhaakt, riskeert in de huidige kennismaatschappij ver achter te blijven.

Er zijn meer waarschuwende woorden. Vooral het slinkende arbeidspotentieel en de vergrijzing baren zorgen. Over vijftien jaar zal het aandeel van 80-plussers met meer dan 50 procent zijn gestegen, terwijl de groep jonger dan 25 jaar met 7 procent zal zijn afgenomen. Van een eigen aanwas moeten Europeanen het in elk geval niet meer hebben. 70 Procent van de bevolkingsgroei komt nu voor rekening van migratie.

Dat er nogal wat tevredenheid opstijgt uit de statistieken, betekent volgens de peilers niet dat de beleidsmakers voldaan achterover kunnen leunen. De Europese burger blijkt maar weinig vertrouwen te hebben in autoriteiten en maatschappelijke instellingen. Vooral politieke partijen, vakbonden en grote bedrijven scoren slecht. Maar de EU zelf is evenmin populair en blijft nog net de nationale parlementen voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden