Europa

DE Europese integratie is geen eenduidig proces. Op het gebied van de economie verloopt de eenwording het voorspoedigst. De introductie van de euro is een belangrijke stap....

Op dit vlak is het afgelopen jaar echter veel gebeurd. In maart stuurde het Europees Parlement de door Santer geleide Commissie weg na beschuldigingen van corruptie en nepotisme. Het ontslag van Santer cs werd gezien als een waterscheiding in de geschiedenis van de Europese eenwording. Vanaf nu, zo werd van alle kanten beklemtoond, zal alles anders worden op het vlak van de Europese democratie. Het Europees Parlement zal zich voortaan zelfbewuster en assertiever opstellen, terwijl de nieuwe Commissie onder leiding van de alom gerespecteerde Italiaanse oud-premier Prodi het symbool moet worden van een transparanter en democratischer Europa.

De goede voornemens vertaalden zich de afgelopen weken in hoorzittingen waarbij de kandidaat-commissarissen aan de tand werden gevoeld. Al voor het aantreden van de nieuwe commissarissen en al voordat de nationale parlementen zich over hun benoemingen hebben kunnen buigen, zijn de leden van de Commissie-Prodi door de europarlementariërs gewogen. De commissarissen hebben hun zomervakanties moeten opgeven om zich voor te bereiden op de vragen. Dat is winst.

Toch zijn er kanttekeningen te maken. De parlementariërs hebben het de kandidaat-commissarissen minder moeilijk gemaakt dan was aangekondigd. Ook viel niet te voorkomen dat er langs nationale lijnen handjeklap werd gespeeld in de trant van: als jullie 'onze' kandidaat ontzien, zullen wij die van 'jullie' sparen.

Desondanks zijn een paar commissarissen in de problemen gekomen, vooral de Belg Busquin en het Spaanse Commissielid Loyola de Palacio. Maar zij konden niet individueel worden weggestemd omdat het Verdrag van Amsterdam daar niet in voorziet. Het is wenselijk dat de mogelijkheden daartoe worden verruimd.

Waarschijnlijk zal het parlement de hele Commissie volgende week zijn fiat geven. En al blijft er nog veel te wensen over, er kan worden geconcludeerd dat de parlementariërs zich redelijk van hun taak hebben gekweten. Onder invloed van het nieuwe zelfbewustzijn is er vooruitgang geboekt, maar in Europa moet vooruitgang op democratisch gebied altijd in millimeters worden gemeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden