Europaternalisme

Nederland moet het spel rond de Europese Grondwet harder spelen. Men hoeft het niet in alle opzichten met de VVD-standpunten over Europa eens te zijn, om deze oproep van VVD-leider Van Aartsen te kunnen ondersteunen....

De steun van de VVD aan een referendum over de Europese Grondwet, een initiatief van de linkerzijde van de Kamer, betekent een belangrijke politisering van het debat. De Europese constitutie legt tot in lengte van jaren vast wat de invloed van Nederland in Brussel zal zijn. Vandaar dat Van Aartsen terecht de regering en de coalitiepartijen om duidelijkheid vraagt.

Nederland behoort, zeker na de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten, tot de middelgrote landen. Ons land heeft er dan ook belang bij dat niet lichtzinnig afstand wordt gedaan van zeggenschap. Het opgeven van een eigen eurocommissaris met stemrecht per lidstaat en van het vetorecht inzake het EU-budget is een hoge prijs. Dat de VVD die prijs niet zomaar wil betalen, valt te billijken.

De liberalen hebben hun inzet geformuleerd. Het wachten is op de andere partijen. Juist omdat de Nederlandse kiezer straks wordt gevraagd zijn oordeel te geven over de Grondwet, is het van belang dat zij zo snel mogelijk weten wat de uitgangspunten van de diverse partijen zijn.

Het argument 'wacht maar af tot de onderhandelingen zijn afgerond', dat ook door de PvdA wordt gehanteerd, getuigt van de oude kwaal van het europaternalisme. Zeker na het turbulente politieke jaar 2002 moeten politici zich realiseren dat ze bij de kiezer niet meer kunnen aankomen met voldongen feiten.

De steun aan verdere verdieping van de Europese Unie is niet vanzelfsprekend en hoort dat ook niet te zijn. Versterking van de democratische besluitvorming is van groot belang voor landen als Nederland die steeds minder invloed krijgen, maar wel hoge rekeningen moeten betalen.

Dat mag er niet toe leiden dat Nederland zich van de Europese Unie afkeert. Nederland profiteert ook van de gemeenschappelijke Europese markt en is voor de oplossing van veel problemen afhankelijk van samenwerking met andere lidstaten.

Nederland heeft veel te winnen bij een deugdelijke Europese Grondwet. Een negatieve uitslag van het referendum maakt niet alleen de positie van het kabinet-Balkenende hachelijk, maar heeft ook repercussies voor de EU zelf. Juist daarom verdient de actieve rol van de sceptische VVD in het debat navolging van partijen die, zoals het CDA en de PvdA, de Grondwet wél als noodzakelijk zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden