Europarlementariërs moeten verplicht worden geschoold in respectvolle omgang na #MeToo

Weg met seksueel misbruik, te beginnen in het Europees Parlement. De parlementariërs stemden donderdag met overweldigende meerderheid voor een resolutie, waarin geëist wordt dat onafhankelijke deskundigen onderzoek gaan doen naar mogelijke gevallen van seksueel misbruik in eigen huis. Daders moeten worden gestraft en alle parlements- en personeelsleden moeten verplicht worden geschoold in het respectvol omgaan met elkaar.

Europees parlementariër Terry Reintke tijdens een debat over seksuele intimidatie in het Europese parlement op 25 oktober. Foto reuters

Na Hollywood was het Europees parlement afgelopen week een van de vele maatschappelijke instellingen en sectoren die stof deden opwaaien vanwege de wereldwijde #MeToo-campagne. De Amerikaanse nieuwssite Politico verzamelde zo'n veertig klachten over seksueel geweld door Europarlementariërs en stafleden.

Het bracht onder meer het verhaal van een vrouwelijke assistent van een parlementslid, die zei in 2016 verkracht te zijn door een lid van de parlementaire staf. De nieuwssite benadrukt dat zij alle beschuldigingen niet onafhankelijk kan verifiëren. Maar voor het parlement zijn de verhalen serieus genoeg om concrete actie te eisen.

Ommekeer

EU-commissaris Cecilia Malmström prees woensdag de 'indrukwekkende' #MeToo-beweging in het debat dat aan de stemming over de resolutie voorafging. Zij en andere sprekers beklemtoonden dat het geduld op is en het stilzwijgen verbroken. 'Het is genoeg', aldus Malmström.

De vraag blijft of er echt een ommekeer kan worden bereikt in de strijd tegen seksueel geweld, of dat alle verontwaardiging weer zal wegebben zonder dat er veel verandert. Menig parlementariër wees erop dat er in de EU al zoveel wetten, richtlijnen en andere instrumenten zijn om seksuele intimidatie aan te pakken. Zo richtte het Europees parlement in 2014 een comité tegen misbruik op. Kennelijk was het allemaal niet afdoende.

Angst voor represailles

'Als er al formele procedures zijn, kende ik ze niet. Ik voelde me volstrekt verloren. Zelfs toen ik wat hulp vond, werd ik actief ontmoedigd naar de politie te gaan', zei de vrouw die haar verhaal deed tegenover Politico. Vaak speelt machtsongelijkheid een belangrijke rol. Slachtoffers en getuigen durven niet naar buiten te komen uit angst voor represailles of verlies van hun baan. Het was een steeds weer terugkerend thema in het debat, waarin de overgrote meerderheid van de sprekers vrouw was. Slechts een klein aantal mannen voerde het woord.

Het Europese parlement was wel het eerste parlement in Europa dat het probleem van seksueel misbruik besprak, zei Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66. In de resolutie worden alle lidstaten van de Europese Unie opgeroepen ook de situatie in de nationale parlementen te onderzoeken.

Maar de politiek is maar één sector. Het probleem is wijdverbreid. Tussen de 45 en 55 procent van alle vrouwen in Europa heeft te maken gehad met ten minste één vorm van seksuele intimidatie sinds hun vijftiende, aldus de resolutie. Dat zijn tussen de 83 en 102 miljoen vrouwen. Van alle slachtoffers in de EU zegt 32 procent dat de dader een baas, collega of klant was.


Een selectie uit onze artikelen over #metoo

Bij seksuele intimidatie is sprake van een glijdende schaal. Maar in de discussie zit iedereen in zijn eigen groef. Hoe kun je die glijdende schaal beoordelen? Hoe kom je uit dat eigen referentiekader? Lezers over hoe nu verder in het #MeToo-debat.

'De bekentenissen op #MeToo over seksueel machtsmisbruik moeten leiden tot cultuurverandering', schrijft Hans Wansink in het Commentaar.

Saskia Noort zweeg jaren over haar verkrachting. 'Ik zweeg omdat ik bang was voor ongeloof en het verdriet van anderen.'

'Ik heb het gedaan. Seksuele intimidatie en aanranding. Ik ben een deel van het probleem geweest en ik werk eraan om een deel van de oplossing te zijn.' De Amerikaan Neil Figuracion is een van de mannen die onder de hashtag #IHave een openbare biecht hebben afgelegd.

Met de hashtag #MeToo delen duizenden Nederlandse vrouwen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. De actie moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is.