Europarlementariër Eickhout 'duurzaamste' Nederlander

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is de nummer 1 in de zogeheten Duurzame 100 van Trouw. Hij werd door de jury gekozen uit meer dan 400 mensen die het afgelopen jaar hebben bijgedragen aan het duurzamer maken van Nederland. Dat meldt Trouw vandaag.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks. Beeld ANP
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks.Beeld ANP

Eickhout behaalde de eerste plek, omdat hij 'een onvermoeibaar vechter is voor een beter, krachtiger, doeltreffender klimaatbeleid. Hij wordt vooral geprezen vanwege zijn daadkracht en de impact van zijn werk in Europa'. Hij stond vorig jaar al op de vijfde plaats op de lijst.

Politici scoren dit jaar hoog in de Duurzame 100, aldus Trouw. De twee vrouwen die de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren vormen, staan in de top 15: Marianne Thieme op 11 en Esther Ouwehand op 15.

Veel jonge mensen

Volgens Trouw staan er opvallend veel jonge mensen hoog op de ranglijst. Zo kwam de jonge uitvinder Boyan Slat binnen op de 16e plaats. Hij wil de zogenoemde plastic soep in zee aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Faiza Oulahsen, actievoerster van Greenpeace, staat op 30. Zij kwam in Rusland in de cel terecht na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom.

In de afgelopen drie jaar stond Marjan Minnesma, directeur van de actieorganisatie Urgenda, op 1. Zij zat dit jaar in de jury van de Duurzame 100.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden