Europarlement wil schone motoren in 2014

De volgende generatie van de schoonste automotoren moet in 2014 op de markt komen, als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt....

De zogeheten Euro-6 automotor moet minder schadelijke stoffen uitstoten dan de huidige types. ‘Ik ben zeer teleurgesteld’, reageerde Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA). Ze had gehoopt op invoering in 2011. Volgens haar heeft Europees Commissaris Günter Verheugen informeel eens gezegd dat 2013 ook haalbaar is.

Corbey: ‘Triest is ook dat de uitzonderingen enorm zijn opgerekt: bedrijfswagens en zelfs SUV's mogen meer CO2 en NOx blijven uitstoten dan de norm. Terwijl bezitters van SUV's makkelijk een extra roetfilter kunnen betalen’.

De voorstanders wijzen er echter op dat voor invoering nog geen datum was vastgesteld. ‘Hoe vroeger hoe beter’, zegt Europarlementslid Jules Maaten (VVD). ‘Daarom is het beter een datum te noemen, dan geen datum’.

Hij vroeg nog tevergeefs om invoering van een roetfilter per 1 januari 2008. Daarvoor was geen meerderheid bij zijn collega-Europarlementariërs.

PvdA'ster Corbey kreeg wel voldoende steun voor haar voorstel, waardoor EU-landen zelf strengere regels mogen stellen. ‘Dan mag Nederland dus wel een roetfilter verplichten. Als dat door het voltallige parlement en de meerderheid van EU-landen wordt overgenomen, is een flinke bres geslagen in de Europese markt’, zei Corbey.

Nederland kampt met te veel luchtvervuiling. Nieuwbouw van huizen of wegen is daardoor lastig. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) wil de schonere Euro-6 motoren zo snel mogelijk invoeren. Hij maakte hierover naar eigen zeggen ‘functioneel ruzie’ met de Europees Commissaris Verheugen.

Van Geel vroeg ook om in Nederland roetfilters te mogen verplichten. Brussel wees dat af: de eisen aan auto's moeten in de hele Europese Unie zo veel mogelijk hetzelfde zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden