Europarlement wil meer macht over begrotingen EU-lidstaten

Brussel krijgt meer macht over de begrotingen van EU-lidstaten. Althans, als het aan het Europees Parlement ligt. Dat gaf vandaag groen licht om onderhandelingen te beginnen met de lidstaten hierover.

Het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld anp
Het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld anp

Op tafel ligt een voorstel van de Europese Commissie, het zogenoemde 'two pack' met een pleidooi voor meer bevoegdheden over de begrotingen van de EU-lidstaten. In het voorstel zijn ook de spelregels vastgelegd die gevolgd moeten worden als een land financiële steun ontvangt uit Europa. Steunprogramma's aan onder meer Griekenland en Ierland werden ad hoc opgesteld, nu is de procedure helderder omschreven.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout meent nu dat het 'door regeringsleiders ondemocratisch, in elkaar geflanste begrotingspact' van tafel kan. 'Dit voorstel is beter', aldus Eickhout. Corien Wortmann-Kool van het CDA is ook voor de versterking van de bevoegdheden. 'Het eurohuis moet op orde.'

SP-Europarlementariër Dennis de Jong verwerpt de voorstellen. 'Prinsjesdag wordt nu een schertsvertoning', zo schrijft De Jong in een reactie, omdat de plannen die de Nederlandse regering dan presenteert in oktober na inspectie van Brussel eventueel aangepast moeten worden.

Het Europees Parlement heeft de voorstellen echter ook uitgebreid met drie elementen. Zo wil het Europarlement dat er euro-obligaties komen. Verder pleit het voor een zogenoemd schuldaflossingsfonds, waar landen hun staatsschuld boven de Europese norm van 60 procent onderbrengen. Het opnemen van deze elementen in de teksten is een flinke stap verder dan de (mondelinge) verklaringen en wensen die tot nu toe werden geuit over euro-obligaties en een schuldaflossingsfonds.

Over het derde element - een groeifonds van 1 procent van het Europees bruto binnenlands product - is het parlement verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden