Europarlement voluit voor veilen emissierechten

De Europarlementscommissie milieu heeft dinsdag voluit gekozen voor het veilen van CO2-emissierechten. Wijzigingsvoorstellen van vooral conservatieven om de industrie veel emissierechten gratis weg te laten geven, kregen steun van niet meer dan een kwart van de leden....

ANP

Het veilen van de rechten is de hoeksteen van het ambitieuze EU-plan om het klimaat te helpen. Doel is dat bedrijven veel minder CO2 gaan uitstoten omdat ze er miljarden euro's voor moeten gaan betalen.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde heel tevreden op de uitkomst, die de opmaat is voor een compromis met de EU-landen. ‘Ik ben heel blij dat het Europarlement ook in deze moeilijke economische tijd grote prioriteit geeft aan de klimaatproblematiek’, zei Corbey. ‘Het is een belangrijk signaal aan de rest van de wereld.’

In de plannen moeten bedrijven vanaf 2013 15 procent van de emissierechten gaan kopen, terwijl ze nu nog gratis worden verdeeld. Slechts bij uitzondering kunnen bedrijven die verwikkeld zijn in een zware concurrentiestrijd met ondernemingen in landen als China - waar nauwelijks klimaatbeleid wordt gevoerd - rekenen op gratis uitstootrechten. Vanaf 2020 worden alle rechten geveild.

Ook GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de uitslag van de stemming ‘ondanks pogingen van de christen-democraten om de stemming uit te stellen en hun uiteindelijke tegenstem bij de eindstemming’.

De EU en veel landen uit de wereld overleggen komend jaar in Kopenhagen over een nieuw akkoord over beperking van broeikasgas CO2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden