Europarlement vindt Kroes nog behoorlijk tegenvallen

Neelie Kroes, beoogd Europees Commissaris voor Mededingingsbeleid, blijkt geen erg sterke indruk te hebben gemaakt tijdens de hoorzitting over haar benoeming in het Europees Parlement....

Van onze correspondent Bert Lanting

In een vertrouwelijke, maar uitgelekte brief schrijft de parlementaire commissie voor economische en monetaire zaken, die haar dinsdag aan de tand voelde, dat 'de meeste leden ietwat teleurgesteld waren over haar optreden tijdens de hoorzitting, omdat zij haar feitenkennis op sommige specifieke terreinen onvoldoende achtten'.

Die klacht viel ook al meteen na de hoorzitting te besluisteren bij verscheidene europarlementariërs. CDA-europarlementariër Wortmann-Kool vond dat Kroes 'nog heel wat huiswerk' had te doen. Volgens de Britse Theresa Villiers, eveneens behorend tot de EVP-fractie, 'leek zij geen greep te hebben op sommige zaken'. 'Dat is begrijpelijk aan het begin van een baan, maar we kiezen hier iemand uit voor een van de machtigste posten ter wereld.'

Sommige parlementariërs namen de ex-VVD-minister in bescherming tegen de kritiek. Volgens hen had Kroes het ook niet gemakkelijk omdat zij zich moest verdedigen tegen allerlei beschuldigingen waarvoor geen bewijs werd geleverd.

De voorzitter van de parlementaire commissie, de Franse socialiste Pervenche Bérès, had nog geprobeerd een hardere tekst door te drukken. Daarin kreeg aanstaand Commissievoorzitter Barroso het advies Kroes een lichtere post in zijn ploeg te geven. De post Mededingingsbeleid, waarbij het vaak gaat om fusies tussen enorme bedrijven en miljardenboetes, wordt gezien als de zwaarste na die van de Commissievoorzitter. Maar Bérès slaagde er niet in die passage in de brief te krijgen.

De commissieleden hadden wel lof voor Kroes' toezeggingen om belangenverstrengeling te voorkomen. Ze heeft onder meer beloofd dat ze na haar vertrek uit de Commissie geen baan meer zal aannemen in het bedrijfsleven. Volgens de commissie gaan haar toezeggingen 'verder dan strikt noodzakelijk en zijn ze voldoende om toekomstige belangenconflicten te voorkomen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden