Europarlement verwijt Prodi te zwak beleid

Het optreden van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie begint in het Europees Parlement wrevel op te roepen. Vrijwel alle fracties zijn van oordeel dat de Italiaan de hoge verwachtingen rond zijn benoeming eind maart vorig jaar tot dusver niet waarmaakt....

Het parlement botste deze week met Prodi over de presentatie van het strategisch beleidsplan voor de komende vijf jaar. Aanvankelijk zou de voorzitter van de Commissie de nota volgende week in Straatsburg bekend maken, waarna een debat met fractievoorzitters was voorzien. Prodi kwam niet tegemoet aan hun eis delen van de inhoud al eerder prijs te geven zodat ze zich beter konden voorbereiden. Volgens de Commissie was de toespraak nog niet gereed.

Tot woede van de socialisten is de presentatie nu geheel van de agenda afgevoerd. Op zijn vroegst zal Prodi het plan half februari ontvouwen. De leider van de Nederlandse delegatie in de PES-fractie Max van den Berg neemt het uitstel hoog op. 'Het beleidsplan is vergelijkbaar met een troonrede. Het is onacceptabel als je dan zegt dat een maandje later ook wel kan.'

De aanvaring lijkt niet op zichzelf te staan. Prodi is door de lidstaten van de Europese Unie binnengehaald met de opdracht om de Commissie slagvaardiger en transparanter te laten opereren, maar het parlement klaagt herhaaldelijk dat er inhoudelijk nog weinig concreets is bereikt. De voorzitter krijgt nog het voordeel van de twijfel, maar het krediet begint te slinken.

Enkele recente ontwikkelingen voedden de scepsis. Het initiatief van Prodi om de Libische leider kolonel Kadhafi te polsen voor een bezoek aan Brussel heeft in het parlement verbazing gewekt. De vrijage wordt 'voorbarig' en 'onverantwoordelijk' genoemd. De christendemocratische Europese Volkspartij sprak van een 'gevaarlijk avontuur'.

Nederlandse Europarlementariërs zien in de toenadering tot Libië een aanwijzing dat Prodi zich geregeld meer als Italiaans politicus profileert dan als Europees bestuurder. Dat verwijt trof hem ook toen hij enige tijd geleden het Nederlandse drugsbeleid op de korrel nam, nadat in Italië jongeren om het leven kwamen na het slikken van xtc.

Prodi krijgt voorts aangewreven dat hij bij de regeringstop in Helsinki vorige maand over uitbreiding en hervorming van de Europese Unie te weinig afdwong. In tegenstelling tot eerdere beloftes kregen kandidaat-lidstaten geen data voor toetreding te horen. De interne herstructurering bleef naar opvatting van het parlement te beperkt.

De deze week gepresenteerde plannen voor een apart bureau voor de veiligheid van voedsel zijn met gemengde gevoelens ontvangen. Prodi had een 'daadkrachtige' organisatie in het vooruitzicht gesteld, maar in de voorstellen is er alleen sprake van een adviserende functie. De EVP noemde dat 'zeer teleurstellend'. Andere partijen zijn juist tevreden dat er een politieke verantwoordelijkheid blijft.

Zowel Max van den Berg van de PvdA als Joost Lagendijk van GroenLinks stelt vast dat Prodi tot nu toe vooral management by speech beoefent. 'Maar nu komt het aan op daden.' Lousewies van der Laan (D66) mist visie. 'De Commissie doet bijna alles wat wij vragen. Maar je verwacht eigen initiatief. Dat zie ik te weinig. Het overtuigt niet.'

Jan Kees Wiebenga van de VVD is nog altijd positief over Prodi. 'De wittebroodsweken zijn net voorbij. We moeten niet meteen zenuwachtig worden. Prodi is veel beter dan zijn voorganger Jacques Santer, dus we zijn er op vooruit gegaan. Hij beseft de noodzaak van hervormingen en wil graag met het parlement samenwerken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden