Europarlement verwerpt richtlijn biotechnologie

De Europese farmaceutische industrie is 'verbitterd', omdat het Europees Parlement woensdag in Brussel de richtlijn ter bescherming van biotechnologische uitvindingen heeft verworpen....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De richtlijn werd verworpen met 240 stemmen tegen, 188 voor en 23 onthoudingen. Volgens de federatie van farmacologen ontmoedigt het parlement wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen.

Maar de meerderheid in het parlement vindt dat de richtlijn een inbreuk is op de menselijke waardigheid. De tegenstanders menen dat het 'ethisch onaanvaardbaar' is dat er patenten kunnen worden verkregen voor genetisch veranderd materiaal. Met name patenten op 'gemanipuleerd materiaal' van mens en dier wordt afgewezen, want zo wordt van het menselijk lichaam een 'commercieel goed' gemaakt. De tegenstanders van de richtlijn voeren ook aan dat deze regeling een gevaar vormt voor de ontwikkelingslanden. Lannoye, een Belgische Groene: 'De richtlijn biedt de mogelijkheid het genetisch erfgoed van het biologisch rijke zuiden van onze aarde te privatiseren.'

De EU praat sinds 1988 over de wettelijke bescherming van biotechnologische vindingen. In januari 1995 bereikten de Europese Commissie en de Europese regeringen een compromis, dat het parlement nu heeft verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.