Europarlement verdeeld over EU-commissaris

Het Europees Parlement (EP) is verdeeld over de gedoodverfde Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, Tonio Borg. Vooral linkse en liberale politici betwijfelen of de conservatieve katholiek uit Malta wel geschikt is voor de topfunctie. Toch lijkt zich een meerderheid voor de kandidaat af te tekenen.

Tonio Borg Beeld afp
Tonio BorgBeeld afp

De grootste fractie in het EP, de christendemocraten, schaarde zich dinsdag volmondig achter de huidige vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Malta. De sociaaldemocraten en de liberalen bleken na een hoorzitting met Borg niet eensgezind. Maar in beide fracties zou een meerderheid de Maltees het voordeel van de twijfel gunnen, zeggen betrokkenen.

Abortus
Borg verdedigde zich tijdens de hoorzitting tegen kritiek op zijn standpunten over abortus, vrouwen- en homorechten. Hij verklaarde zich in te zullen zetten voor de Europese waarden en normen. Het hele parlement spreekt zich volgende week in een geheime stemming uit over de kandidaat, maar de Europese Commissie kan het advies naast zich neerleggen.

Borg wil zijn landgenoot John Dalli opvolgen, die zich gedwongen zag op te stappen in verband met een omkoopschandaal. Volgens VVD-Europarlementariër Toine Manders hangt ook rond Borg 'een geur van fraude'. De liberaal wijst op beschuldigingen dat de Maltees voor grote bedragen visa zou hebben verstrekt. Manders vindt het dan ook nodig toekomstige Europese topfunctionarissen scherp te screenen.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong besloot na de hoorzitting de kandidaat niet te steunen: 'Borg ontdook mijn vraag over de Europese antidiscriminatierichtlijn. 'Ik kreeg geen toezegging dat hij lidstaten die treuzelen bij het aannemen van de richtlijn, onder druk wil zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden