Europarlement: niet nóg een topman ECB

Het Europees Parlement heeft zich donderdag gekeerd tegen de benoeming van de Luxemburger Yves Mersch tot lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Het parlement vindt het niet acceptabel dat de ECB-top louter uit mannen bestaat.

VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - Een krappe meerderheid (325 voor, 300 tegen, 49 onthoudingen) van de parlementariërs stemde tegen Mersch. Het is twijfelachtig of de ministers van Financiën van de eurolanden zich volgende maand iets aantrekken van de uitspraak van het parlement. Hun voordracht van Mersch, eerder dit jaar, was het resultaat van een complexe politieke koehandel tussen verschillende vacante posities. Bovendien hebben de parlementariërs alleen adviesrecht over benoemingen bij de ECB.

Als de ministers vasthouden aan Mersch kan dat tot een confrontatie leiden over kwesties waarover het parlement wel meebeslist.

De 23-koppige ECB-top (6 directieleden en 17 directeuren van de nationale banken) telt sinds vorig jaar maart geen enkele vrouw. Het parlement dringt al geruime tijd aan op de voordracht van vrouwelijke kandidaten bij de ECB. Dat voor de vrijkomende positie in de directie, 'een mannenbastion', wederom een man werd voorgedragen, is de parlementariërs in het verkeerde keelgat geschoten.

Ze twijfelen niet aan de kwalificaties van Mersch maar menen dat er ook geschikte vrouwen zijn. De belofte van EU-president Van Rompuy om bij toekomstige topfuncties nadrukkelijk op zoek te gaan naar vrouwelijke kandidaten, beschouwde het europarlement als een te mager gebaar. De parlementariërs hebben weinig vertrouwen in een voorkeursbeleid bij de lidstaten, zeker nu deze week een voorstel van Europees Commissaris Reding (Justitie) voor vrouwenquota in bedrijfsbesturen werd afgeschoten.

De christen-democraten in het parlement kunnen wel leven met Mersch. De aanpak van de eurocrisis duldt volgens de grootste partij van het parlement geen uitstel van de benoeming. Zij roepen de lidstaten dan ook op het advies van de meerderheid van het parlement te negeren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden