Europarlement krijgt bompakketjes

Het Europees Parlement is gisteren opgeschrikt door een aantal bombrieven die tussen de post zaten. Eén ervan ontplofte, maar niemand raakte gewond....

Eind vorige maand kregen ook Commissievoorzitter Romano Prodi en enkele andere Europese topfunctionarissen brieven met explosieven toegestuurd.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zijn er vijf verdachte pakketjes in het Europees Parlement ontdekt. De autoriteiten besloten alle post voor de europarlementariërs onder de loep te nemen, nadat een brief was ontploft. Die was gericht aan Gert-Hans Pöttering, de fractieleider van de Europese Volkspartij. Toen een medewerkster het pakketje opende, kwam er een steekvlam uit.

Zeker twee van de bombrieven waren gepost in het Italiaanse Bologna. Uit die plaats kwamen ook de bombrieven die eerder arriveerden bij Prodi en Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank. Ook bij Europol en Eurojust kwamen onlangs soortgelijke pakketjes binnen.

De Belgische en Italiaanse autoriteiten hadden enkele dagen geleden al besloten alle post vanuit Bologna aan de Europese instellingen nader te onderzoeken. Volgens een woordvoerder van het europarlement waren de pakjes echter al vóór de kerst gepost.

Het is nog onduidelijk wie er achter de bombrievencampagne zit, maar de autoriteiten vermoeden dat het om Italiaanse anarchisten gaat. Een Italiaanse organisatie die zich de Informele Anarchistische Federatie noemt, had enkele dagen voor de mislukte aanslag op Prodi gedreigd met een anti-Europese campagne.

Terreurbestrijdingsdeskundigen uit zes Europese landen gaan een eenheid oprichten die tot taak krijgt het 'anarchistisch-opstandige fenomeen' te bestrijden.

België heeft extra politiebewaking ingesteld bij de woningen van enkele Europese topfunctionarissen in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.