Europarlement jaagt commissie bijna naar huis

De Europese Commissie heeft donderdag een motie van wantrouwen door het Europees Parlement ternauwernood overleefd. Een verrassend groot aantal parlementariërs, 232 (42 procent) , wilden de commissie ontslaan....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

STRAATSBURG

Voorzitter Santer verklaarde voor de stemming nog deemoedig dat zijn bestuurderscollege 'een heldere en duidelijke boodschap' heeft meegekregen. Hij beloofde beterschap in de bestrijding van fraude en vriendjespolitiek. Santer gaat ervan uit dat na de instelling van een onafhankelijke Commissie van Wijzen, die de verschillende fraudezaken gaat onderzoeken, de verhouding met het parlement verder zal verbeteren.

Die commissie wordt voor de helft door het parlement benoemd , de andere helft door de Europese Commissie. Voor 15 maart moet zij verslag uitbrengen aan het Europees Parlement. Volgens verschillende afgevaardigden is de Europese Commissie met deze maatregel feitelijk onder curatele gesteld. Santer ontkende dat na afloop.

'Ik verwerp het idee dat we nu onder voogdij staan.' Volgens hem is de Europese Commissie sterker uit het conflict met het parlement gekomen. 'Wij hebben in december een bewuste keuze gemaakt door om het vertrouwen te vragen. Vandaag hebben we het heldere resultaat van die politieke vraag gekregen. We hebben het vertrouwen.'

De meeste afgevaardigden en de in Straatsburg aanwezige diplomaten deelden die mening echter niet. Volgens hen is de commissie dé grote verliezer van de confrontatie die Santer heeft gezocht.

Hij kreeg weliswaar 293 volksvertegenwoordigers achter zich, maar dat lukte hem pas nadat hij had gedreigd met aftreden. Bovendien had hij het waarschijnlijk niet gered zonder hulp van de Franse regering, die haar parlementariërs zwaar onder druk had gezet om vóór de commissie te stemmen.

Santer wilde niet ingaan op de vraag of het conflict heeft geleid tot een machtsverschuiving van de commissie naar het parlement. 'Dat weet ik niet', zei hij. 'Soms zijn dit soort crises nodig om de democratische instituten sterker te maken.'

Voordat de motie van wantrouwen in stemming kwam, was een eerdere resolutie al afgekeurd waarin werd gevraagd om het ontslag van de twee commissarissen Cresson en Marín. Zij zijn in het fraudedebat gezien als de grootste boosdoeners. Een ruime meerderheid van ongeveer 350 parlementariërs vond dat hen individueel geen blaam treft.

De motie die tegen Cresson en Marín was gericht, bracht een grote verdeeldheid onder de christen-democraten aan het licht. Vooral Zuid-Europeanen stemden tegen deze motie. Volgens CDA-delegatieleider Hanja Maij is deze verdeeldheid vooral het gevolg van 'een groot verschil in politieke cultuur'.

De motie van wantrouwen vond steun in alle partijen. Opvallend was dat vooral de Duitsers, door alle partijgrenzen heen, geporteerd waren van het ontslag van de hele commissie. Christen-democraten en socialisten hebben samen echter 416 van de 628 zetels. Het grootste deel van hun vertegenwoordigers stemde tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden