Europarlement: EU-landen moeten CIA-vluchten onderzoeken

Het Europees Parlement vraagt de EU-landen om zelf onafhankelijk onderzoek te doen naar de minstens 1245 CIA-vluchten met terreurverdachten in Europa....

ANP

Het parlement veroordeelt de illegale vluchten en gevangenhouding in minstens veertien EU-landen (Nederland niet inbegrepen). De instantie stelt dat regeringen van deze EU-landen waarschijnlijk wisten van deze schendingen van mensenrechten.

Christen-democraten en rechtse fracties slaagden erin om de conclusies iets af te zwakken. Zo is een verwijt aan de Duitse regering geschrapt. Ook sneuvelde een passage over sancties tegen landen die hebben meegewerkt, evenals een voorstel om kritiek te leveren op de oud-premier Jose Manuel Barroso, tegenwoordig voorzitter van de Europese Commissie.

‘Nu ligt de bal bij de lidstaten om openheid te geven’, zegt D66-Europarlementslid Sophie in ‘t Veld. Ze bestreed dat het rapport anti-Amerikaans is. ‘De Amerikaanse burgers zijn juist zelf veel kritischer op hun regering om openheid van zaken te geven’.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vindt dat ‘met het rapport de onderste steen nog niet boven is, maar dat er wel een dynamiek van waarheidsvinding is ontstaan die ook in de lidstaten wordt voortgezet’, De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks wil weten hoe de Nederlandse regering zich gaat opstellen in een EU-vergadering over het rapport.

De ChristenUnie en SP stemden tegen, omdat ze het rapport overbodig vinden. Een onderzoeker van de Raad van Europa voor mensenrechten concludeerde vorig jaar al hetzelfde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden