Europarlement diep verdeeld over Buttiglione

Het Europees Parlement blijkt diep verdeeld over de omstreden Italiaanse kandidaat-commissaris Buttiglione. Gisteren moesten de fractievoorzitters een advies opstellen over Buttiglione en de andere kandidaat-commissarissen, maar zij konden het niet eens worden....

Parlementsvoorzitter Borrell kon na afloop van de vergadering slechts melden dat besloten was de hete aardappel door te schuiven naar aanstaand Commissie-voorzitter Barroso. Die moet nu besluiten of hij Buttiglione in zijn ploeg wil handhaven of hem misschien een andere portefeuille zal geven.

De parlementscommissie voor Openbare Vrijheden wees de Italiaan eerder deze week af wegens zijn oerconservatieve opvattingen over homo's, die hij als zondaars beschouwt. Maar een andere parlementscommissie had wel een positief oordeel over hem.

Rond Buttiglione is nu een felle politieke strijd uitgebarsten in het europarlement. De groenen, de socialisten en de liberalen vinden dat iemand met zijn opvattingen niet geschikt is als commissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, zoals zijn officiële titel gaat luiden.

De Europese Volkspartij, waarin de conservatieven en de christendemocraten zitten, vindt dat Buttiglione voor zijn privé-opvattingen wordt gestraft. 'Ze zijn nog roomser dan de paus in het verdedigen van Buttiglione', schampert europarlementariër Max van den Berg (PvdA) over de EVP-ers.

Volgens Camiel Eurlings (CDA) was het 'onverstandig' van Buttiglione om zijn persoonlijke standpunten publiek te maken, terwijl hij zegt dat die geen invloed zullen hebben op zijn beleid. Volgens hem zou Barroso de zaak kunnen oplossen door voor eenzelfde constructie te kiezen als bij eurocommissaris Kroes. Die heeft beloofd dat zij zich niet zal mengen in anti-kartelzaken tegen bedrijven waar zij vroeger commissaris was. Als Buttiglione zich in gewetensnood gebracht voelt, dan zou hij zo'n kwestie aan een collega moeten overlaten, suggereert Eurlings.

Eurlings wijst er overigens op dat niet alleen Buttiglione omstreden is. 'De socialist Kovacs is afgewezen door een grote meerderheid van de industriecommissie omdat ze hem niet competent vinden', zegt hij. 'Voor Buttiglione zou je een Kroes-constructie kunnen bedenken, maar bij Kovacs zie ik het somberder in'. Jules Maaten (VVD) lijkt de 'Kroes-constructie' een 'heel rare oplossing'. 'Ik zie niet hoe dat zou moeten werken', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden