Europarlement blij met schrappen tientallen voorstellen

Het voornemen van de Europese Commissie om ongeveer zeventig voorstellen te schrappen, krijgt een warm onthaal in het Europees Parlement....

ANP

‘Ambtenaren van de Europese Commissie die hun eigen regels willen afschaffen: het blijkt dat kalkoenen voor Kerstmis kunnen stemmen!’, reageerde Jules Maaten, VVD-leider in het Europees Parlement.

De lijst van 68 voorstellen is dinsdag door eurocommissaris Verheugen (Industrie) gepresenteerd, nadat een dag eerder al een concept was uitgelekt. Het schrappen van de voorstellen moet Europa concurrerender maken ten opzichte van de VS, China en India. ‘Het dient ook het bureaucratisch imago van Europa weg te nemen en het vertrouwen van burgers in de EU te herstellen’, zei Verheugen. De voorstellen zijn veelal plannen die zijn gestrand in de besluitvorming, ofwel belemmeren ze het bedrijfsleven.

Ook de christen-democraten en de socialistische groepen in het parlement zijn positief. ‘Europarlementsleden moeten zich niet meer laten voorstaan op het aantal wetten dat ze hebben ingevoerd. Ze moeten zich laten beoordelen op het aantal regels dat ze hebben geschrapt’, zei Hans-Gert Poettering, leider van de christen-democratische fractie.

De Europese parlementsleden willen echter wel inspraak bij de lijst van voorstellen die verdwijnen. Daarover lijkt een juridische strijd te ontstaan. ‘Het is niet duidelijk of de Europese Commissie het recht heeft om zomaar een voorstel in te trekken’, zei Martin Schulz, leider van de socialistische fractie.

VVD-europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert wil bijvoorbeeld doorgaan met een voorstel om de weekendrijverboden voor trucks in de EU te harmoniseren. ‘Zonder harmonisering hou je meer willekeur en bureaucratie in Europa’, zegt de VVD-ster. Haar eigen fractieleider denkt daar echter anders over.

De Socialistische Partij (SP) wil graag nog een voorstel toevoegen aan de lijst: de Bolkestein-richtlijn. Deze richtlijn zou de arbeidsvoorwaarden in vele EU-landen verslechteren, vrezen SP en andere critici. ‘Op zichzelf is het een goed initiatief om overbodige wetten te schrappen’, zegt SP-ster Kartika Liotard. ‘Maar helaas staan er enkele belangrijke voorstellen op de lijst, zoals voor etiketten van voedsel.’

GroenLinks vindt de grote schoonmaak onder hangende voorstellen wel een goede actie. ‘Er verdwijnen weinig zaken die echt belangrijk zijn’, vindt Joost Lagendijk. ‘Natuurlijk moeten we niet het kind met het badwater weggooien, maar ik geloof niet dat het hier gebeurt. Bijvoorbeeld het voorstel voor weekendrijverboden zou volgens ons alleen maar leiden tot meer verkeer.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden