Europarlement: aanpak vuile lucht is verademing

Het Europees Parlement stemt dinsdag met overgrote meerderheid voor strengere normen voor schone lucht in Europa. Alle zeven fracties stellen zich positief op, zo bleek al tevoren....

De schone lucht laat de gemiddelde Europeanen vier à vijf maanden langer leven in 2020, verwacht Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA). Zij is een van de onderhandelaars voor het akkoord met de EU-landen twee weken geleden.

Nieuw is dat de EU normen stelt voor zeer kleine stofdeeltjes in de lucht: maximaal 25 microgram stofdeeltjes van 2,5 microgram per kuub lucht in 2015. Juist die kleinste stofjes zijn het schadelijkst voor de gezondheid, vooral voor astmapatiënten.

Het Europarlement was liever nog strenger geweest, maar EU-landen waren daartoe niet bereid. ‘De Europese normen zijn nu minder streng dan die van de Verenigde Staten’, zei Corbey, ‘maar wel scherper dan de Europese Commissie had voorgesteld.’

Om de lucht schoner te maken, pakt Brussel de uitstoot aan van auto's en schepen, maar ook van cv-ketels in huis. Steden met een vuile lucht moeten ook zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld het weren van oude dieselvoertuigen uit de binnenstad.

Gebieden kunnen uitstel krijgen van de schoneluchtplicht, als ze aantonen dat zij er alles aan hebben gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is voor Nederland van belang, vindt Europarlementariër Jules Maaten.

De VVD'er vindt het compromis over schone lucht ‘een verademing’: ‘De bescherming van de volksgezondheid en het milieu gaan hand in hand met economische ontwikkeling. Nederland hoeft niet op slot.’

CDA'er Lambert van Nistelrooij vindt dat Nederland nu weer moet laten bouwen op plaatsen waar de lucht nog te vuil is. Nederland is het enige EU-land dat bouwvergunningen verbood op plaatsen met te veel luchtvervuiling. Momenteel liggen tientallen projecten daarvoor stil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden